Blogi: Eesti investeerimisturgu valitsevad mehed

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti investorit portreteerides leiab kinnitust tõsiasi, et ükskõik milliseid parameetreid aluseks võtta, on läbi aastate olnud asi sugudevahelisest tasakaalust väga kaugel, kirjutab Kristel Vanasaun Investmentori blogis.


Tema kinnitusel on mehed investeerimisturul kindlalt ohjad enda kätte haaranud ja see asjaolu aastate lõikes märkimisväärselt ei muutu.

Tõsi, naisinvestorite arv on viimase aastakümne jooksul tublisti kasvanud, kuid osakaaluna on see siiski püsinud umbkaudu samal tasemel (40-45 protsenti).

Suurem erinevus naiste ja meeste investeerimisaktiivsuses leiab kajastust aga investeeringute rahalistes mahtudes - investeeringute mahu poolest on naiste osakaal läbi aastate kõikunud stabiilselt 20 protsendi ringis meeste 80 protsendi vastu.

Naiste investeeringute väikese osakaalu põhjuseid võib olla mitmeid:

-naistel on vähem vaba raha (statistika järgi on naistel palk väiksem);

-naised on ka vähem riskialtimad ja paigutavad oma vaba raha vähem riskantsetesse vahenditesse (nt pangahoiustesse);

-naised tegelevad vähem ettevõtlusega ning kuuluvad harvem ettevõtete omanike ringi;

-naiste vaba raha liigub rohkem tarbimisse (investeerimishuvi või tarbimisvajadused ja -harjumused on sugude lõikes erinevad).

Veelgi teravamalt tulevad soolised erinevused esile, kui aastate lõikes võrrelda aktiivseid investoreid, kes on ühes kuus teinud vähemalt 5 börsitehingut.

Statistika näitab, et selliste aktiivsete investorite hulgas on meeste ülekaal mäekõrgune (umbes 85 protsenti aktiivsetest investoritest on mehed).

Seega võib järeldada, et lisaks investeeritud summade väiksusele teevad naised ka tehinguid suhteliselt harvem.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles