Pea kogu Eesti on nüüd seakatku tauditsoon (1)

Marge Aliaga
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead
Sead Foto: SCANPIX

Seoses sigade Aafrika katku diagnoosimisega Saaremaal nii kodu- kui metssigadel laiendas Euroopa Komisjon seakatku leviku tõkestamiseks kehtestatud piirangutsoone ka saartele. Alles hiljuti kuulutati vähemalt teiseks tsooniks kogu mandri-Eesti.

Kolmas tsoon kehtestatakse Saaremaal Pihtla, Valjala ja Laimjala vallas, ülejäänud Saaremaa valdadele on kehtestatud teine tsoon ning Hiiumaal puhvertsoon.

Uue tsoneerimise otsusega jääb kolmes Saaremaa vallas kolmandasse piirangutsooni peale taudistunud farmi veel kaks suurt seakasvatust. Teine piirangutsoon laieneb kõigile ülejäänud Saaremaa valdadele, kuhu jääb kokku 13 seakasvatust. Esimese tsooni laienemine Hiiumaale tähendab, et  kõiki kütitud metssigu, kelle liha soovitakse turustada, tuleb uurida sigade Aafrika katku välistamiseks, teatas maaeluministeerium.

Veterinaar- ja Toiduameti juhi Olev Kalda sõnul toob teise tsooni laienemine kaasa täiendavad piirangud eelkõige elussigade turustajatele ning kolmanda tsooni laienemisega rakenduvad lisaks piirangud toodangu turustamisel.

«See on kindlasti suur löök Saaremaa seakasvatajatele,» ütles Kalda. «Seakatku jõudmisega Saaremaale ja tsooni laienemisse tuleb suhtuda kui olulisse märki sellest, et taudi leviku peatamiseks tuleb jätkata nii metssigade arvukuse vähendamist kui nakkusohtliku materjali kõrvaldamisega loodusest.»

Riikliku tauditõrjekomisjoni otsusega on seatud metssigade asustustiheduse lõppeesmärk 1,5 isendit 1000 hektari jahimaa kohta, mis tuleb saavutada 2017/2018 jahiaasta lõpuks.  Teise tsooni laienemine Saaremaale tähendab, et kõiki kütitud metssigu tuleb sigade Aafrika katku suhtes uurida.

Euroopa Komisjoni poolt 2015. aasta novembris avaldatud täpsustatud tsoneerimise põhimõtted võimaldavad lugeda III tsooni kuuluva ala II tsooniks peale 12 kuu möödumist viimasest kodusigade haiguspuhangust ning II tsooni muuta I tsooniks 12 kuud peale viimast seakatku diagnoosi metssigade hulgas.

Juuli lõpus laiendas Euroopa Komisjon mandri-Eestis kolmandat tsooni ning kuulutas kogu mandri-Eesti teiseks tsooniks.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles