Hiina innovatsioon hingab Euroopale kuklasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina rühib innovatsiooniga Euroopast ettepoole
Hiina rühib innovatsiooniga Euroopast ettepoole Foto: SCANPIX

Hiina on innovatsiooni ja arendustöö osas Euroopa Liidule järele jõudmas vahendab EU Observer Euroopa komisjoni raportit. Koos innovaatiliste lahendustega on suurenenud aga ka Hiinaga seotud tööstusspionaaži juhtumid.

«Kui Euroopa seisab paigal, siis näeme kuidas USA kaugusesse tormab ja tunneme, kuidas arenevad riigid meile kuklasse hingavad,» kommenteeris Euroopa Liidu teadusuuringute, innovatsiooni ja teaduse volinik Maire Geoghegan-Quinn.

USA ja Jaapan on innovatsiooni ja arendustöö osas Euroopast ees ning Hiina ja Brasiilia on kohe tihedalt kannul. Seda nii uurimis- ja arendustööle kulutatud summade, välja antud patendid arvu kui ka tipptehnoloogia alase akadeemilise töö osas.

Euroopa Liidu sees on Rootsi, Taani, Soome ja Saksamaa edukamate hulgas, samal ajal kui Läti, Leedu, Bulgaaria ja Rumeenia on tagumises otsas. Üheks kitsaskohas Euroopas on ühtse patendisüsteemi puudumine.

Probleemi lahendamiseks on kaksteist liikmesriiki, kaasa arvatud Eesti, Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia, otsustanud kõiki 27 liikmesriiki hõlmava patendi puudumisel luua omavahelise ühtse patendisüsteemi.

Hiina edu varjutavad aga tööstusspionaaži juhtumid Euroopas ja USA´s. Prantsusmaa uurimisraportite kohaselt kasutas Peking prostituute, libatöökuulutusi ja praktikante, et prantsuse ettevõtete tööstussaladusi enda valdusesse saada. Teisel pool Atlandi ookeani mõisteti hiljuti endine insener Hiinale tehnilise informatsiooni lekitamise eest 32 aastaks vangi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles