India suurimad ettevõtted tunnevad juba praegu Brexiti mõju

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaguar F-Type SVR
Jaguar F-Type SVR Foto: Jaguar

Brittide otsus Euroopa Liidust lahkuda on napid kaks kuud pärast Brexiti referendumit avaldanud juba tugevat mõju mitmetele India suurettevõtetele, kirjutab Quartz.

India suurim autotootja Tata Motors avalikustas eelmise nädala lõpus kalendriaasta teise kvartali majandustulemused, milles selgus, et ettevõtte puhaskasum kukkus lausa 57 protsenti. Põhiliselt oli kehva tulemuse taga kontserni omanduses olev Briti suurim autotootja Jaguar Land Rover. Kuigi JLRi müügitulemused polnud laita, sai ettevõtte kasum tugeva löögi valuutakursi muutuste kahjumi tõttu, mis omakorda tulenes naelsterlingi kukkumisest peale Brexiti referendumi tulemuste avalikustamist.

Mitmed analüütikud hoiatasid juba enne Brexiti referendumit, et Euroopa Liidust lahkumisega oleks Briti autotööstus üks suurimaid kahjusaajaid. Seda peamiselt seetõttu, et umbes 50 protsenti Ühendkuningriigis toodetud sõidukitest eksporditakse Euroopa Liitu. Jaguar Land Roveri puhul on see näitaja 20 protsenti. Kuigi nõudlus JLRi autode vastu ei ole vähenud ning autotootja käive pole seetõttu kannatanud, on valuutakursside volatiilsuse mõju nüüdseks selgelt näha.

India 146 miljardi suurune IT-tööstus, mille arvele läheb umbes 14 protsenti kogu riigi ekspordist, on samuti mures.

India suuruselt teise IT-teenuste firma Infosys tegevjuht Vishal Sikka tunnistas eile, et Brexiti mõju on praeguseks juba selgelt tunda.

«Me näeme varajasi märke. Kliendid on ettevaatlikud ning RBSi juhtum on osa sellest. Keegi ei taha ettevaatamatult kulutada,» ütles Sikka rääkides Royal Bank of Scotlandi otsusest loobuda oma Briti üksuse eraldi börsile viimisest. Infosys ja IBM olid juba endale saanud selle üksuse IT-alased lepingud.

India IT ettevõtete jaoks on Ühendkuningriik ja USA suured ja olulised turud. Umbes 800 India IT-firmat tegutsevad Ühendkuningriigis ning Brexiti järelmõjud võivad anda löögi nende käibele.

«Me peame vaatama, kuidas Brexit välja mängib, kuidas ettevõtted, eriti finantsinstitutsioonid sellele reageerivad,» ütles India suurima IT-teenuste pakkuja Tata Consultancy Services tegevjuht Natarajan Chandrasekaran juulis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles