Euroopa Liit esitas Apple’ile hiigelnõude (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa konkurentsivolinik Margrethe Vestager.
Euroopa konkurentsivolinik Margrethe Vestager. Foto: AFP

Euroopa konkurentsiamet kohustab maailma suurimat tehnoloogiakompaniid Apple tasuma Iirimaa valitsusele 13 miljardit eurot, kuna komisjoni hinnangul on ettevõte saanud nii palju ebaseaduslikku riigiabi. Lisaks põhisummale tuleb ilmselt tasuda ka intresse. Apple’i sõnul on otsus poliitiliselt motiveeritud, sellel ei ole mitte mingit seaduslikku alust, ning lubab nõude vaidlustada.

«Vaidlustame otsuse, ja me oleme kindlad, et otsus pööratakse tagasi,» kommenteeris otsust Apple. «Euroopa Komisjon on alustanud katset kirjutada ümber Apple’i ajalugu Euroopas, ignoreerides Iirimaa maksuseadusi ning pöörates pea peale rahvusvahelist maksusüsteemi. Komisjoni jaoks ei seisne juhtum selles, kui palju Apple makse maksab, vaid selles, milline valitsus raha kogub. See võib avaldada sügavalt negatiivset mõju investeeringutele ja töökohtade loomisele Euroopas.»

«Iirimaa pakkus Apple’ile ebaseaduslikke maksusoodustusi, mis võimaldas ettevõttel maksta tunduvalt vähem kui teistel ettevõtetel,» ütles konkurentsivolinik Margrethe Vestager eile avaldatud teates.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles