Nõunikud: Prantsuse majandusminister lahkub ametist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron, Prantsuse majandusminister.
Emmanuel Macron, Prantsuse majandusminister. Foto: WITT/SIPA/WITT/SIPA

Prantsuse rahandusminister Emmanuel Macron lahkub teisipäeval ametist, ütlesid ministri nõunikud, andes uue hoo kuulujuttudele, mille kohaselt kavatseb 38-aastane minister presidendiks pürgida.

«Ta ütles kabinetile, et lahkub valitsusest pärast lahkumisavalduse esitamist presidendile täna pärastlõunal,» ütles Macroni abi.

Rekordmadalate toetusnumbritega president François Hollande ei ole veel teatanud, kas kavatseb järgmise aasta presidendivalimistel teiseks ametiajaks riigipeaks kandideerida.

Hollande reageeris juulis noomitusega Macroni vihjele presidendiks kandideerimisest. President ähvardas majandusministri vallandada, kui ta ei näita üles solidaarsust sotsialistide valitsusega.

Valitsevate sotsialistide seas on kandideerimisest teatanud endine rahandusminister Arnaud Montebourg. Parempoolse Vabariiklaste erakonna presidendikandidaadiks pürgimisest on teatanud ekspresident Nicolas Sarkozy, ekspeaminister Alain Juppé ja Sarkozy-aegne peaminister François Fillon.

Paremäärmusliku Rahvusrinde presidendikandidaat on suure tõenäosusega Marine le Pen.

Macron on liberaalide seas populaarne Prantsuse sotsialistide peamiste postulaatide, nagu 35-tunnine töönädal, kahtluse alla seadmise eest.

Vasakpooled on ekspankurist majandusministrit kritiseerinud liiga lähedaste sidemete eest suuräriga.

Aprillis rajas Macron oma poliitilise liikumise «En Marche» ning lubas juulis peetud kõnes viia liikumise 2017. aastal võidule.

Prantsuse presidendivalimiste esimene voor peetakse 2017. aasta 23. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles