USA: Komisjoni otsus Apple'i kohta kahjustab USA-ELi partnerluse vaimu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

USA rahandusministeerium taunis teisipäeval Euroopa Komisjoni otsust, mis kohustab tehnoloogiahiidu Apple tasuma Iirimaale maksudena 13 miljardit eurot, öeldes, et otsus kahjustab «kahepoolse majanduspartnerluse vaimu.»

«Komisjoni sammud võivad ohustada välisinvesteeringuid, ärikliimat Euroopas ning tähtsat majandusliku partnerluse vaimu USA ja Euroopa Liidu vahel,» teatas Ühendriikide rahandusametkonna pressiesindaja avalduses, vahendab BNS.

«Me jätkame nende kaasuste jälgimist ja tööd Komisjoniga ühise eesmärgi suunas, milleks on meie ettevõtete tulumaksubaaside vähenemine,» lisati teates.

Pärast kolm aastat kestnud uurimist otsustas Euroopa Komisjon teisipäeval sundida USA tehnoloogiafirmat Apple tasuma Iirimaale 13 miljardit eurot, mis on Komisjoni hinnangul olnud ebaseaduslik maksusoodustus.

Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager ütles selgituseks, et liikmesriikidel ei ole õigust teha maksusoodustusi üksikutele firmadele, kuna EL-i riigiabi reeglite kohaselt on see ebaseaduslik.

Komisjoni uurimise käigus jõuti järeldusele, et Iirimaa oli loonud Apple'ile ebaseadusliku maksusoodustuse, mis võimaldas sellel firmal aastaid maksta oluliselt vähem makse, kui pidid maksma teised firmad. Valikuline kohtlemine võimaldas Apple'il maksta oma Euroopa kasumite pealt ettevõtte tulumaksu 2003. aastal 1 protsendi, mis aastaks 2014 kahanes 0,005 protsendile.

Komisjon nõuab nüüd, et Apple peab Iirimaale aastail 2003-2014 tasumata jäänud maksud, mida on kokku 13 miljardit eurot, pluss intressid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles