Omanike keskliit: sundvõõrandamine peaks muutuma maaomaniku suhtes õiglasemaks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omanike keskliidu juht Priidu Pärna ei ole rahul viisiga, kuidas valitsus on asunud sundvõõrandamise seadust muutma.
Omanike keskliidu juht Priidu Pärna ei ole rahul viisiga, kuidas valitsus on asunud sundvõõrandamise seadust muutma. Foto: Peeter Langovits

Eesti Omanike Keskliidu esimehe Priidu Pärna sõnul on kahetsusväärne, et uut eelnõud ei ole saadetud arvamuse andmiseks erinevatele omanike esindusorganisatsioonidele.

«Valitsusprogrammides räägitakse kaasamisest, aga taaskord on tegelik elu teine,» nentis Priidu Pärna. Kuigi omanike keskliit leiab, et seaduse muutmine iseenesest on vajalik, sest praegune on kehtinud üle 20 aasta, ei ole nad rahul sellega, kuidas uut seaduseelnõud on asutud välja töötama. 

«Omanikel on kindlad nõudmised, millele uus seadus peab vastama,» lausus Pärna. Tema sõnul ei ole omanikud täna kehtiva seaduse puhul rahul sellega, et sundvõõrandamine on üles ehitatud maavanema ja kohtutäituri keskse protseduurina ning ei arvesta üleriigiliste projektidega.

Omanike keskliit on seisukohal, et uue seaduse puhul peab esiteks maa eest makstama lisaks turuväärtusele ka valuraha omandi sunniviisilise kaotuse eest. «Meenutame sentide maksmist omanikele idapiiri väljaehitamisel,» lausus Pärna. 

Teiseks peaks omanikul olema õigus nõuda kogu kinnisasja omandamist riigi poolt, kui osa võõrandamisel muutuks ka muu maatüki kasutamine ebaotstarbekaks ja kolmandaks ei ole omanikud valmis  sundvõõrandatud maatüki valdust üle andma enne, kui ei ole laekunud sundvõõrandamistasu.

«Vastasel juhul oleks see vastuolus põhiseaduse §32 sätestatud nõudega, et omandi äravõtmisega peab kaasnema kohene ja õiglane hüvitis,» nentis omanike keskliidu esindaja.

Eesti Omanike Keskliit on Eesti suurim omanikke esindav vabaühendus, kuhu kuulub rohkem kui 64 000 kinnisvaraomanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles