Krediidiinfo: maksuvõlad on aastaga kasvanud ligi 50 protsenti

Marge Aliaga
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Krediidiinfo värskest Eesti ettevõtete maksekäitumise statistikast selgub, et selle aasta esimesel poolel kasvasid riigile võlgu olevad summad 48,6 protsenti. Kasv toimub juba kolmandat aasta järjest ja ühtlaselt pea kõikides tegevusalades.

Aktiivselt tegutsevate ettevõtete maksuvõlgade summad moodustasid kokku ligi 34,6 miljonit eurot. Sektoritest pea kolmekordistas maksuvõlga mäe- ja töötlev tööstus. Maksuvõlg vähenes vaid finants- ja kindlustus ning hulgi- ja jaekaubandussektoris. Mediaankeskmine maksuvõla summa oli 2 499 eurot, mis on kolme viimase aasta kõrgeim.

Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal püsib aastaga võrreldes samal tasemel, kokku jäi riigile võlgu 5,4 protsenti ehk 4000 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. Suurima maksuvõlglaste osakaaluga paistavad silma majutus ja toitlustussektor (10,5 protsenti) ehitussektor (10 protsenti) ning mäe- ja töötleva tööstuse sektor (9,1 protsenti).

Maksehäirete ehk ettevõtete omavahelised võlasummad seevastu vähenesid aastaga 27,2 protsenti, jäädes püsima 24,2 miljoni euro tasemele. Maksehäirete summad vähenesid enim majutus ja toitlustus ning  veondus ja laondussektoris. Mõningane vähenemine toimus ka mäe- ja töötleva tööstuse sektori võlasummades, kuid siiski moodustavad need üle poole (60 protsenti) maksehäirete kogusummast. Mediaankeskmine maksehäire summa oli 928 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles