Elektritarbimine kasvas aastaga 4 protsenti

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektripirn
Elektripirn Foto: SCANPIX

Eesti elektritarbimine on tõusutrendis: võrreldes 2009. aastaga on kogutarbimine kasvanud nelja protsendi võrra, jäädes 8,01 TWh tasemele. Baltikumis tervikuna on kasv seitse protsenti.

Kui 2009. aastal oli Eestis toodetud elektri osakaal ligilähedane tarbimisega, siis 2010. aastal toodeti meie siseriiklikust tarbimisest oluliselt rohkem (11,3 TWh), teatas Elering. Võrreldes aastataguse ajaga kasvasid Eesti toodetud elektrikogused 47 protsenti.

Kõige enam, 43 protsenti müüdi elektrit Soome, Lätti eksporditi 32 ja Leetu 25 protsendi ulatuses.

Baltikumis tervikuna on seoses Ignalina tuumaelektrijaama sulgemisega jätkuvalt vajadus elektrienergiat sisse osta. Kolmandatest riikidest tulev elekter moodustas 2010. aastal Baltikumi kogutarbimisest 14 protsenti. Sellest valdav osa on Leetu imporditud elekter, kus 6 TWh puudujäägi katmiseks osteti ligi 80 protsendi ulatuses elekter Venemaalt ja Valgevenest. Kokku moodustas kolmandatest riikidest ostetud elekter Leedu tarbimisest 51 protsenti.

Läti jäi aasta kokkuvõttes väiksesse defitsiiti, puuduolev elekter osteti 78 protsendi ulatuses läbi Eesti – nii kahepoolsete lepingutega kui ka läbi NPS elektribörsi Eesti hinnapiirkonna. Ülejäänud osa puudujäägist importis Läti Leedust.

Eesti ja Läti kolmandatest riikidest elektrit sisse ei ostnud, seda võimaldasid eelkõige suurenenud tootmine ning elektriturg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles