Eesti Pank uuendab 1,28 miljoni euro eest oma muuseumi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga muuseum.
Eesti Panga muuseum. Foto: Peeter Langovits

Eesti Panga muuseum praegusel kujul suletakse 1. aprillist ning uuenenud muuseum on kavas avada selle aasta lõpus.


Eeltööd muuseumi uuendamiseks algasid 2008. aastal. Muuseumi ruumide renoveerimine, sisustamine ja ekspositsioon läheb kolme aasta peale kokku maksma 1,28 miljonit eurot, ütles Hanna Vaga Eesti Panga avalike suhete büroost.

Muuseum saab uue asukoha Eesti Panga kompleksis asuvas endise ajaloolise Aadlipanga ruumides. Ekspositsioon seatakse üles kahte kunagisse Aadlipanga teenindussaali ja vanasse varakambrisse. Näitus laieneb seniselt 180 ruutmeetrilt 370 ruutmeetri suurusele pinnale.

«Muuseumi uuendamisel on eelkõige hariduslik eesmärk,» ütles Vaga. «Keskusega soovime tavakodanikele ja koolinoortele selgitada köitval moel panganduse ja majanduse toimimist.» Uues ekspositsioonis on 24 interaktiivset mängu, animatsiooni, näitust, heli- ja videolahendust.

Uue teemana lisandub finantssüsteemi ja rahapoliitikat, raha valmistamist ja käitlemist, Eesti Panga tegevust ning eurosüsteemi ja euroraha tutvustav osa. Kõikide teemadega on võimalik tutvust teha mängude ja osalemist nõudvate tegevuste kaudu. Näiteks on Eesti Panga reservihalduse selgitamiseks võimalik proovida oma võimeid varahalduses. Samuti saab oma teadmisi testida rahapoliitilises mängus, kus intressimäärasid muutes peab hoidma majanduse stabiilsust.

Varakambris hakkab paiknema seadeldis, millega saab ära arvata ja proovida erinevate metallide kaalu ning saada infot nende muude omaduste kohta. Näituse sissejuhatavas osas paikneb meenemasin, mis illustreerib ütlust «raha-paneb-rattad-käima». Sellest võib külastaja pärast 1-eurose mündi sisestamist jälgida hammasrataste ja mündi liikumise-kukkumise helina saatel väikest vaatemängu, mille lõpuks masin annab välja Eesti Panga muuseumi rinnamärgi.

Samuti jääb tutvumiseks alles Eesti Panga muuseumi numismaatiline kogu. Lisaks saab uuenenud muuseumis ka ülevaate keskajast peale Eestis käibinud rahadest.

Sarnased hariva-meelelahutusliku eesmärgiga tasuta muuseumid tegutsevad ka mitmete teiste Euroopa keskpankade juures, näiteks Saksamaal, Soomes, Suurbritannias, Lätis ja Tšehhis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles