Ehitusturg kosus hoonete toel

Marge Aliaga
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja. Foto on illustratiivne.
Ehitaja. Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti ehitusettevõtted ehitasid teises kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes Eestis ja välisriikides kokku neli protsenti rohkem.

Teine kvartalis ehitati omal jõul 525 miljoni euro eest, sellest hooneid 354 miljoni ja rajatisi 171 miljoni euro eest. Läinud aasta teise kvartaliga võrreldes suurenes hoonete ehitamine 16 protsenti ning rajatiste ehitamine vähenes 13 protsenti, teatas statistikaamet.

Kohalikku ehitusturgu mõjutab jätkuvalt enim rajatiste ehitusmahtude vähenemine. Seevastu hoonete ehitus jätkas kasvutrendil. Võrdluses eelmise aasta sama ajaga kasvasid hooneehitusmahud nii uusehituse kui ka remondi- ja rekonstrueerimistööde osas.

Välisturul tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht suurenes mullu teise kvartaliga võrreldes ligi kolmandiku võrra mõjutatuna põhiliselt hooneehitustöödest. Välisriikidesse tehtud ehitusmahtude osatähtsus kogu ehitusmahus oli tänavu teises kvartalis 12 protsenti.

Ehitisregistri andmetel lubati teises kvartalis kasutusse 1325 uut eluruumi, s.o 598 eluruumi rohkem kui aasta varem samal ajal. Üle poole valminud eluruumidest asusid korterelamutes. Enim uusi eluruume valmis Tallinnas.

Nõudlus uute hea asukohaga kvaliteetsete elamispindade järele püsib. Selle aasta teises kvartalis väljastati ehitusluba 1817 eluruumi ehitamiseks, mida on kuus protsenti rohkem kui mullu teises kvartalis. Eelistatuim elamutüüp oli korterelamu.

Kasutusse lubati 243 mitteelamut kasuliku pinnaga 192 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut kaubandus-, majutus- ja laohoonepinda. Võrreldes 2015. aasta teise kvartaliga suurenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka maht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles