Presidendi uue residentsi ehitus võib miljoni euro võrra kallineda (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus saab presidendi ametikoduks Rocca al Mares asuv Liberty suvemõis.
Tulevikus saab presidendi ametikoduks Rocca al Mares asuv Liberty suvemõis. Foto: Rasmus Jurkatam/Pööning

Riik arvestab Rocca al Mares asuva Liberty mõisakompleksi ehk presidendi residentsi rekonstrueerimiseks korraldatava uue hanke puhul ilmselt sellega, et tööd lähevad 950 000 euro võrra kallimaks kui planeeritud, kirjutab BNS.

Liberty kompleksi esimene hange kukkus läbi, kuna kõik esitatud pakkumused ületasid 4,4 miljonit eurot ehk hankelepingu eeldatavat maksumust.

«Kooskõlastan Liberty kompleksi ehitushanke kallinemise katmise [Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi] reservist summas 950 000 eurot põhjendusel, et osapooled on otsinud optimeerimisvõimalusi ja neis kokkuleppele jõudnud,» kirjutas riigihalduse minister Arto Aas RKAS-i juhatuse esimehele Urmas Somelarile.

RKAS teatas veebruaris, pärast seda, kui esimene ehitushange läbi kukkus, et plaanib tulevase presidendi residentsi uue ehitushanke välja kuulutada pärast projektlahenduse ülevaatamist, et leida võimalikke kokkuhoiukohti.

Esialgsete plaanide järgi oleks presidendi kantselei esindusruumide rajamiseks pidanud kuluma eeldatavasti kokku 4,4 miljonit eurot, sellest 2,7 miljonit eurot 2016. aastal ja 1,5 miljonit 2017. aastal. Veebruaris lõppenud hankele esitati kokku kuus pakkumust, need kõik ületasid seda summat.

Presidendi residentsi renoveerimisprojekti lõi 206 000 euro eest arhitektuuri- ja inseneribüroo Novarc Group OÜ, mis teostab ka autorijärelevalvet. Algsete plaanide järgi pidid tööd algama juba käesoleva aasta alguses ja valmis saama 2017. aasta juunis.

Ehitustööde käigus saab Rocca al Mares asuv Liberty mõisakompleks rekonstrueeritud Eesti Vabariigi presidendi residentsiks, mis on mõeldud aastaringseks kasutamiseks. Kompleksi tulevad esindus-, elu- ja abiruumid.

Praegu asub 68 806 ruutmeetri suurusel kinnistul seitse hoonet ja Vana-Liberty hoone vundament. Hooned anti 2014. aasta alguses üle RKAS-ile. Varasemalt olid need Vabaõhumuuseumi kasutuses.

Kochide perekonnale kuulunud Liberty suvemõisakompleks on Tallinna kõige terviklikumalt säilinud suvemõis, samuti oluline 18.-20. sajandi sotsiaalmajandusliku elukorralduse näide. Kolme Eesti arhitektuuri- ja kultuuriajaloolise tähtsusega mälestisega – Egon Kochi suvila, Egbert Kochi suvila ja Daheimi maja – kompleksi kuuluvad taastatav Vana-Liberty maja, Vana-Liberty maja jääkelder, pesuköök, majahoidja elamu, aednik Jaulo maja, Daheimi maja, Daheimi kelder ja Egon Kochi garaaž.

Kochide perekonna ajalugu algas Liberty alal 1822. aastal, mil Gustav Alexander Koch abiellus Karl Friedrichi tütre Caroline Elisabeth von Strahlborniga, saades territooriumi omanikuks. G. A. Koch töötas muuseas Tallinnas notarina, rae sekretärina, raehärrana ja rae advokaadina.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles