Saastetasude alandamine päästis elektriekspordi

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: Postimees

Eesti tõusis suvel taas elektrit hoogsalt eksportivaks maaks, sest suudab tänu saastetasude mitmekordsele alandamisele ja CO2 kvoodi erakordselt madalale hinnale põlevkivielektrit edukalt Nordpooli börsile müüa.

Eelmisel nädalal toodeti Eestis elektrienergiat sisemaisest tarbimisest 40 protsenti rohkem – üle 205 000 MWh. Selline edukat ekspordivõimet iseloomustav tootmise ja tarbimise suhe ilmnes alates mai lõpust, ehkki veebruaris-märtsis võis põlevkivienergeetikale madalate hindade tõttu teha üksnes tumedates toonides prognoose. Eestlased ei pääsenud maksude toel kõrgeks kujunenud tootmishinna tõttu meie peamise ekspordiartikli – põlevkivielektriga Põhjamaade turule.

«Käesoleva aasta teises kvartalis oli CO2 heitmekvoodi hind kuus eurot tonni kohta, mis on aastavõrdluses 23 protsenti madalam. Teise aspektina on meie konkurentsivõimele positiivset mõju avaldanud 1. juulist kehtima hakanud paindlik ressursitasude süsteem,» selgitas edu põhjuseid Eesti Energia energiakaubanduse juht Veiko Räim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles