SMS-laenu firma võitis kohtus politseid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SMS-laene reklaamiv tramm.
SMS-laene reklaamiv tramm. Foto: Peeter Langovits

Tallinna halduskohus tühistas keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo ettekirjutuse, milles nõuti Monettilt kiirlaenuteenuse klientide tuvastamist kohapeal.

Rahapesu andmebüroo 20. juuni ettekirjutusega nõuti ASilt Monetti  laenude väljastamisel kliendi isikusamasuse tuvastamist kliendiga samas kohas viibides või teenuse osutamise lõpetamist, teatas laenufirmat esindanud vandeadvokaat Toomas Vaher.

Politsei tegi ettekirjutuse, viidates uuele rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadusele. Analoogilisi ettekirjutusi tehti ka teistele SMS-laenude väljastajatele.

25. juunil esitas Monetti ettekirjutusele kaebuse Tallinna halduskohtule ning 30. septembril tühistas kohus Monetti suhtes tehtud ettekirjutuse täies ulatuses.

Kohtuotsusest tulenevalt on politsei rakendanud rahapesu ja terrorismi
rahastamise tõkestamise seaduses sätestatud reegleid ebaõigesti ning ei
ole süvenenud konkreetse, kiirlaene väljastava ettevõtja protseduuridesse.

Kohus ei nõustunud rahapesu andmebüroo seadusele antud tõlgendustega ning leidis, et isikusamasuse tuvastamine kohapeal ei ole absoluutne kohustus, mida tuleb tingimusteta alati täita. Monettil on õigus rakendada isikutuvastamise meetmeid lihtsustatud korras.

Kohapealse tuvastamise kohustuse panemisel pidanuks politsei kaaluma, kas
rangemate nõuete esitamine on eesmärgipärane ja proportsionaalne rahapesu tõkestamise aspektist ning ei või olla ebamõistlikult koormav.

Kohtu hinnangul ei ole politsei põhjendanud, kuidas Monetti väljastatavad
tagatiseta väikesed kiirlaenud kujutaksid endast rahapesualast ohtu, mis
võiks õigustada kohapealse isikutuvastamise nõudmist.

Vaheri sõnul on kohtuotsus oluline Eesti õiguskorrale tervikuna, kuna laenufirma hinnangul rahapesu andmebüroo mitte ei võideldud rahapesu vastu, vaid püüdis takistada kiirlaenuteenuse osutajate tegevust.

«Kui riik soovib taolist ettevõtlusvabadust piirata näiteks tarbijakaitselistel kaalutlustel, on see mõeldav vastavate seadusemuudatuste kaudu, kuid mitte
jõustruktuuride abil isikuid survestades,» lisas Vaher.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles