Mida muudab Eesti pangandusturul Nordea ja DNB ühinemine

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank ja SEB jäävad Eestis turuliidriteks ka pärast Nordea ja DNB äride liitmist.
Swedbank ja SEB jäävad Eestis turuliidriteks ka pärast Nordea ja DNB äride liitmist. Foto: Eesti Pangaliit
  • Nordea ja DNB asutavad Baltikumis ühiselt uue panga.
  • Äride liitmisel tekkib Eestis suuruselt kolmas finantsasutus.
  • Pangajuhi varasemad lubadused senine kurss säilitada ei pidanud paika.

Nordea ja DNB ühinemine jätab Eesti pangandusturul valitsevad jõujooned samaks, ühinemisel tekkiv 18-protsendilise turuosaga finantsasutus jääb alla Swedbanki 40-protsendilisele liidripositsioonile ja SEB 22-protsendilisele osale.

Hoolimata uue Balti riikide ülese finantsasutuse loomisest, mille osanikeks saavad Nordea ja DNB, ei muutu mõlema panga Eesti klientide jaoks tõenäoliselt esmalt midagi.

«Meie pankadest tekkib turule uus mängija, kuid ühinemiseni konkureerime omavahel samamoodi edasi,» ütles DNB turundusjuht Hedwig Meidra.

Kuid lubadusi, et muutusi ei tule, on ühinevatest pankadest jagatud ka varem.

Suve hakul Nordea etteotsa määratud Gerd Müller aga lükkas intervjuus tagasi kõik väited võimalikest muutustest panga tegemistes. «Eesmärgid juhivahetusega kindlasti ei muutu. Eesmärk on kasvada universaalpangana kogu Baltikumis. Selles mõttes ei ole siin strateegia- ega suunamuutust. Pigem on siin grupitasandil organisatsiooni muutus, mis positiivselt tõi välja selle, et Petril (Endine Nordea Eesti juht Petri Nikkilä, toim) on uus ja põnevam, veelgi suurem roll kui seni ning mina asun täitma seda rolli, mis siin Eesti juhi kohal on. Ma ütleks sedapidi, et see ei seondu mingi strateegiamuudatusega,» ütles Müller.

Samal ajal, kui Nordea on Eestis tegutsenud Swedbanki- ja SEB-laadse universaalpangana, keskendus DNB üksnes äri- ja korporatiivklientide teenindamisele.

Aprillis hakkasid Eesti pangandusturul liikuma kuuldused, et Nordea Eesti filiaal on müügis, samuti sai teatavaks DNB kavatsus oma siinne äritegevus lõpetada.

Kahe panga ühised huvid ilmnesid võlasuhete klaarimisel Eesti tuntuima piimatöötlemiskontserniga Tere, milleks palgati kahe peale advokaadibüroo COBALT.

Äride liitmise üksikasju ei soovinud pankade esindajad avaldada enne täna lõuna ajal Riias toimuvat pressikonverentsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles