Onu Sami kõrvad paistavad nii iPhone’i kui ravimite tagant

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/Scanpix.

Detsembris valminud suurepärane ülevaade USA innovatsiooniajaloo saavutustest näitab, et valitsuse roll innovatsioonis kas partneri, tellija või käimatõmbajana on Ameerikas olnud oluliselt suurem kui arvata võiks, kirjutab Lauri Matsulevitš Arengufondi blogis


Onu Sami pikad kõrvad paistavad nii lennukimootorite, arvutite, iPhone’i, ravimite kui ka rohelise tehnoloogia – päikesepaneelide ja tuulikute tagant.

Suurriikides tõukab innovatsiooni sageli sõjatööstus kui maksejõuline tellija ja «esimene klient», kes on valmis finantseerima ideid ja uuringuid, mis turult mingil juhul rahastamist ei leiaks.

Isegi Apple iPhone’i juured on 50 aastat tagasi militaarsel eesmärgil arendama hakatud info-ja kommunikatsioonitehnoloogias, mis samm-sammult on arenenud tavatarbija vajadusi rahuldavaks kommertstooteks.

Ent uurimusest tuleb välja, et mitmete edukate valdkondade, nagu põllumajanduse, farmaatsiatööstuse või roheliste tehnoloogiate alusuuringute ning arengu taga on olnud teadlikud strateegilised otsused.

Tuuleturbiinid on hea näide sellest, kuidas ühe tulevikuvaldkonna äratabamine riigi poolt ning sellega seotud uurimistegevuse toetamine 1980ndatel aitas General Electricul saada praegu maailma suuruselt teiseks tuulikute tootjaks.

Ning ameeriklaste järjepidevuse puudumine andis ühel hetkel omakorda Taanile võimaluse arendada tuuleenergia ja tuulikute tootmist selliselt, et praegu on nende Vestas tuuleturbiinide tootmises turuliider. 

Samamoodi on USA ravimitööstuse edukamate saavutuste taga avaliku- ja erasektori koostöö ning riigipoolne uurimistöö, uute avastuste patenteerimise ja nende kommertsialiseerimise julgustamine.

Ja see on vilja kandnud – viieteistkümnest USAs välja töötatud enam kui miljardilise aastakäibega ravimist on riik oluliselt toetanud arendus-ja teadustööd 13 puhul. See on omakorda parandanud USA ravimitootjate positsiooni maailmaturul ja kasvatanud investorite vara.

Kust tuleb siis innovatsioon, paremad tehnoloogiad ja tooted? Loomulikult tõukab seda tagant konkurents turul, kus lõpuks määratakse, palju üks või teine avastus väärt on.

Kuid paljuski põhinevad müügihitid riigi osalusel või eestvedamisel arendatud tehnoloogiatel - konkurents ei valitse ainult ettevõtete, vaid ka riikide vahel.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles