Tuleva tulek turule mõjutab suurpankasid

Liina Kanarbik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV Pank
LHV Pank Foto: Peeter Langovits

Kuigi LHV pole haldustasude langetamist seostanud Tuleva pensionifondi turule tulekuga, on ühistulise fondi juht Tõnu Pekk kindel, et just nemad on mõjutanud suurpankade pensionifondide haldustasude langust.

«LHV uute fondide loomisega muutub pensioniks kogumise võimaluste valik mitmekesisemaks,» põhjendas uute fondide turuletulekut LHV Varahalduse juhatuse liige Joel Kukemelk. Kukelmelki sõnul puudus Eesti pensioniturul seni fondiliik, mis oleks passiivselt juhitud, madalate tasudega ja turgudele pidevalt investeeritud. 

Käesoleva aasta kevadel pensioniturule sisenenud ühistu Tuleva juht Tõnu Pekk leiab aga, et Tuleva on suure töö pensioniturul ära teinud ning suuresti mõjutanud suurpankade haldustasusid. «14 aastat, kuniks teise samba pensionifondide turg on eksisteerinud, ei ole haldustasusid langetatud, lõpuks selline asi juhtus,» kommenteeris Pekk. 

Möödunud kuul viis Tuleva pensionifond läbi uuringu, millest selgus, et enim Tuleva ühistu liikmetest on endised LHV pensionikliendid. Peki andmetel on Tulevasse üle tulnud umbes 1700 LHV pensionifondi klienti. «On täiesti arusaadav, miks LHV suurpankadest kõige esimesena reageeris ja haldustasusid langetas,» ütles Pekk. 

Vastuseks küsimusele, kas samuti indekspensionifondi luua soovival ühistul Tuleva, mis plaanib võtta haldustasu 0,55 protsenti, on LHV uute fondide käivitumisel turul ruumi, ütles Kukemelk BNS-ile, et konkurentide tegevust on raske hinnata või kommenteerida. «Ühest küljest me kindlasti tervitame konkurentsi,» nentis Kukemelk.

«Meie eesmärk on indeksfondidega pakkuda võimalikult laiapõhjalist ligipääsu maailmamajanduse käekäigule,» rääkis Kukemelk BNS-ile. II samba LHV Pensionifond Indeks hakkab investeerima aktsiatesse maksimaalselt 75 protsendi ulatuses fondi mahust, III samba LHV Pensionifond Indeks Pluss täies mahus. Uute fondide haldustasud on 0,39 protsenti aastas ning neil ei ole ka sisenemis- ja väljumistasusid.

Avalduse uute pensionifondi tingimuste kinnitamiseks tegi LHV finantsinspektsioonile eelmisel nädalal ning loodab vastuse saada sügiseks. «Finantsinspektsioonil on aega seda menetleda kuni kuus kuud. Loodame, et fond saab alustada tööd enne novembrikuist pensionifondide vahetusperioodi,» ütles Kukemelk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles