Raivo Vare lahkub Eesti Raudtee nõukogust, uueks juhiks saab Priit Rohumaa

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Vare.
Raivo Vare. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Tuntud ettevõtja ja riigitegelane toob lahkumise põhjusena välja Eesti Raudtee ülemineku uuele ärimudelile ning soovi pühenduda isiklikele asjadele.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal (Reformierakond) nimetas täna kolme riigi äriühingusse uued nõukogu liikmed ning pikendas kahe nõukogu liikme volitusi sihtasutuses Eesti Akrediteerimiskeskus.

Otsusega lahkub Eesti Raudtee nõukogust seda viimased kaks aastat juhtinud ettevõtja ja eksminister Raivo Vare. «Tänan Raivo Varet nõukogu juhtimise eest, ajad pole lihtsad, kuid pidevalt otsiti lahendusi, kuidas paremini hakkama saada ning ettevõttet korrastada, selles on nõukogul roll suur,» märkis Michal.

Vare ütles Postimehele, et lahkumine toimub tema isiklikul initsiatiivil ning avalduse selleks esitas ta juba mitu kuud tagasi. «Motiive on kaks: isiklik ja institutsionaalne. Organisatsioonilised reformid on läbi saanud, tulemas on uus juhtimisstruktuur – minu töö on selleks korraks läbi, algab uus etapp, mida peaks vedama juba järgmine inimene,» rääkis Vare.

Ta lisas, et lahkumine pole seotud Eesti Raudtee kehva majandustulemuste pärast vastutuse võtmisega. «Te saate täiesti valesti aru, ma tunnen uhkust, et arvestades kõiki faktoreid, õnnestus niigi palju säilitada,» ütles Vare.

«Käimas on kogu raudteesektorit puudutav ärimudeli muutus, uue olukorraga kohanemine. See mudel, mis on kasutusel Balti riikides, on ainulaadne kogu Euroopas – reisijaid veetakse kauba arvel. Seni eeldati, et kaubavedudes jätkub kasv ning seda raha saab kasutada reisijateveo arendamiseks. Seda kasvu aga enam pole, nagu te teate, nii et nüüd on aeg uueks mudeliks. See on ka küsimus valitsusele neid asju korda saata," lausus ta.

Vare sõnul ei puuduta isiklikele asjadele pühendumine mitte uusi projekte, vaid muid tegevusi, näiteks arhiivi korrastamist.

Eesti Raudtee uueks nõukogu liikmeks, kes tõenäoliselt valitakse ka nõukogu esimeheks, nimetas Michal TTÜ doktorandi ja endise Viru Keemia Grupi (VKG) juhatuse esimehe Priit Rohumaa. «Rohumaa juhtimisel tegi põlevkivi väärindamisega tegelev Viru Keemia Grupp läbi märkimisväärse arengu ning raudteevaldkond ei ole tulevastel aastatel vähem vastutusrikaste valikute ees,» ütles Michal. «Ma tunnen Priitu, me oleme koos töötanud, ta on väga tugev,» kiitis ka Vare uut liiget.

Uusi nõukogu liikmeid lisandus veelgi. Eesti Posti nõukogu liikmeks sai endine rahandusminister ja praegu riigikokku kuuluv Aivar Sõerd (Reformierakond). Eleringi nõukogu uueks liikmeks sai börsiettevõtte PRFoods juht Indrek Kasela.

«Postiteenus peab olema tagatud, pakiäri on siiski pigem üsna kaugel riigi põhiülesannetest ning selles valdkonnas saab ettevõte ning omanik teha plaane, kuidas edasi areneda. Võimalusi on nii strateegilisest partnerlusest valdkonnas kui börsile minekust, analüüsid selle kohta tulevad sügisel,» märkis Michal.

Samuti pikendas majandus- ja taristuminister Tartu ülikooli õppeprorektori Mart Noorma ja MKMi asekantsleri Ando Leppimani nõukogu liikme volitusi sihtasutuses Eesti Akrediteerimiskeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles