Pärnits: meil on läinud hästi, aga nüüd tuleb arukat tööjõudu sisse tuua (3)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mainori nõukogu esimees Ülo Pärnits.
Mainori nõukogu esimees Ülo Pärnits. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Eesti majandus on arenenud hästi, aga praeguse madala majanduskasvuga me ju rahul pole, ütles Mainori nõukogu esimees Ülo Pärnits viimasele 25 aastale tagasi vaadates.

«Selle 25 aastaga on Eesti majandus arenenud väga kenasti, halba ei saa midagi öelda,» arvas Pärnits. Tema sõnul peab aga mõistma, et majandus kõigub kogu aeg – pole nii, et kõik majandusharud lähevad kogu aeg sirgjooneliselt üles. «Kui kellelgi läheb halvasti, siis see muidugi ajakirjandust huvitab. Praegu näiteks on ju põllumajandusel rasked ajad – aga mina imetlen Eesti põllumajandust, sest selliseid seadmed ja masinaid, mis meil on, pole isegi Soomes,» rääkis Mainori nõukogu esimees.

Minevikku vaadates tõi Pärnits välja ülemineku turumajandusele. «1. jaanuaril 1990 kehtestatud aktsiaseltsi põhimäärus tõi meile kapitalistliku eraomandi, mida meil ju varem polnud,» märkis mees. Tema hinnangul oli edukas ka rahareform. «Mõnda reformi, näiteks erastamist, on muidugi mõned kuritarvitanud, aga üldiselt on kõik läinud hästi,» leidis Pärnits.

«Praegu on meil aga majanduskasv üks protsent ja sellega me ju pole rahul,» möönis Pärnits, kelle ettevõte tegeleb lisaks koolitustegevusele Ülemiste City arendamisega. «Me oleme hetkel olukorras, kus oleme ära kasutanud sotsiaalse ressursi. Vaatlejad ütlevad, et lisandväärtust tuleb tõsta – seda teavad ju kõik, ka ettevõtete direktorid, aga millegipärast seda ei tehta. Miks? Isiklikust kogemusest võin öelda, et ei oska ju!» sõnas ta.

Pärnitsa meelest tuleb Eestisse arukaid inimesi sisse tuua ning keskenduda sotsiaalse ressursi kasvatamisele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles