Läti rahvatarkus: ela Valkas, ole kirjas Valgas

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga meelitab Valka elanikke kvaliteetsete ja odavate tervishoiuteenustega.
Valga meelitab Valka elanikke kvaliteetsete ja odavate tervishoiuteenustega. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kümme aastat tagasi soovitas linnapea Ivar Unt Valgas töötavatel lätlastel end Eestis arvele võtta, lubades vastutasuks kvaliteetset ja odavat tervishoiuteenust ning erinevaid soodustusi.

Kasulik oli kaup ka Valgale, sest linn sai hakata Lätist lisandunud maksurahaga oma infrastruktuuri parandama, kirjutab Dienas Bizness.

Lühikese ajaga said endale Valgas sissekirjutuse 15 lätlast. Tänaseks on neid kohaliku ajalehe Ziemeļlatvija andmetel juba 1019.

Valka duuma on elanike kaotuse pärast mures ning saatis äsja kaebekirja seimi eelarve- ja rahanduskomisjonile, samuti peaministrile.

Nii rääkis oma kogemusest Läti kodanik, kes elab Valkas ning on registreeritud Valgas:

Minu mees on eestlane ja ma kirjutasin ennast ka Eestisse sisse, et perel oleks üks aadress. Juba olen ma näinud, millised privileegid sellega kaasnevad. Ma jäin haigeks ja Eesti Haigekassa kattis kõik ravi ja rehabilitatsiooni kulud. Kõik oli mulle tasuta. Lisaks on mul kord kvartalis võimlemine, ujumine ja massaaž – samuti tasuta. Lätis maksab patsient ise sellise haiguse ravi eest, nagu mul oli. Eestis on kohaliku sissekirjutusega visiit perearsti juurde tasuta. Kui maksta eriartsil käimise eest viis eurot aastas, siis on kõik ülejäänud visiidid tema juurde selle aasta jooksul tasuta. Eestis on lastetoetus 45 eurot kuus, aga miinimumpalk on 100 eurot suurem. Mis siis Valka jääb? Tšinovnikud ja kaupmehed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles