Norra andis Iraanile kuni miljard dollarit krediiti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid
Dollarid Foto: SCANPIX

Norra andis Iraanile välisministrite kohtumise järel kuni miljardi dollari (888 miljoni euro) väärtuses laenu, teatas Teheran kolmapäeval.

Norra välisminister Børge Brende ja tema Iraani ametivend Javad Zarif allkirjastasid Teheranis kolm ekspordikrediidi lepingut, millega rahastatakse arengu- ja taristuprojekte, öeldi Iraani välisministeerium avalduses.

Iraanil on olnud raskusi rahvusvahelisse finantssüsteemi sisenemisega pärast tuumaleppe sõlmimist 2015. aastal, sest paljud pangad pelgavad Iraaniga äri tehes USA sanktsioone.

Tuumalepe jõustus tänavu jaanuaris ning sellega tühistati paljud Iraanile selle tuumaprogrammi tõttu kehtestatud sanktsioonid.

Euroopa firmad tahaksid taassiseneda maailma ühte viimastest suletud turgudest, kuid Washington jättis jõusse Iraanile inimõigusrikkumiste ja raketiprogrammi tõttu kehtestatud sanktsioonid. Sellest tulenevalt on ka pangad ettevaatlikud, sest nad ei taha riskida USA turult väljalülitamisega.

«Pärast sanktsioonide tühistamist on esile kerkinud head võimalused koostööks ning Norra on valmis kasutama leppejärgset olukorda, laiendamaks koostööd erinevates valdkondades,» lausus Brende Iraani uudisteagentuurile IRNA.

Norra minister kohtus ühepäevase külastuse jooksul ka teiste Iraani tippametnikega, kaasa arvatud kõrgeima julgeolekunõukogu sekretäri Ali Shamkhaniga. Seejärel läks Brende edasi Pakistani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles