Iisrael muretseb rahu pärast Egiptusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Egiptuse linnades.
Rahutused Egiptuse linnades. Foto: SCANPIX

Iisrael katkestas eile päevi kestnud «ametliku vaikuse» naaberriigis Egiptuses toimuva suhtes ja ütles, et «jälgib sündmusi murelikult». Paljud kardavad, et Iisraeli jaoks ülitähtis diplomaatiline suhe Egiptusega võib kõikuma lüüa.

Peaminister Benjamin Netanyahu ütles eile: «Me teeme kõik selleks, et hoida ja säilitada rahu meie regioonis. Ma palun teid mitte unustada, et rahu Iisraeli ja Egiptuse vahel on pidanud vastu juba üle kolme aastakümne ning meie eesmärk on tagada nende suhete jätkumine.»

Ta lisas, et valitsus käitub eelolevatel päevadel nii «vastutustundlikult, vaoshoitult, ettenägelikult ja targalt» kui vähegi võimalik.

Iisraeli meedia ei olnud aga sugugi nii vaoshoitud. Riigi kaks suurimat päevalehte kuulutasid oma esilehekülgedel «uue Lähis-Ida» koitu.

Üks kommentaatoritest Itamar Eichner märkis päevalehes Yedioth Ahronoth: «Egiptuse revolutsioon teravdab Iisraeli strateegilisi pingeid Lähis-Idas: me oleme üksi, liitlasteta.»

Paljude iisraellaste jaoks kujutab võimuvahetus Egiptuses – eriti aga nihe islamistliku võimu poole, mida juhib sealne Moslemi Vennaskond – endast ülimat strateegilist julgeolekuriski.

Kaks riiki sõlmisid ajaloolise rahuleppe aastal 1979, misläbi araabiamaailma Iisraeli-vastane koalitsioon kaotas oma kõige tähtsama liikme.

Iisraeli isolatsioon regioonis vähenes seega tunduvalt ning sisuliselt kadus ka oht, et riik peaks kunagi jälle kahel rindel sõda pidama.

Iisraeli ja Egiptuse julgeoleku- ja luureteenistused teevad lähedast koostööd, näiteks ohjeldatakse ühiselt relvastuse voolu Gaza sektoris tegutsevatele palesiinlastest võitlejatele.

Praegu pole selge, millisel määral need olulised sidemed, samuti turism ja kaubandus kahe riigi vahel säilivad. Kindlasti aga julgustas Iisraeli ametnikke see, kui Egiptuse julgeolekuteenistuse juht Omar Suleiman laupäeval asepresidendi ametisse nimetati.

Suleimanist peetakse Iisraeli poliitikute seas, eriti aga julgeoleku- ja sõjaväeringkondades väga lugu. Palju aastaid on ta olnud peamiseks usaldusmeheks ja vahendajaks näiteks islamistlikku Hamasi ja selle kontrolli all olevat Gaza sektorit puudutavates küsimustes.

Oma märgi on Egiptuse rahutused jätnud ka Tel Avivi börsile, kus kaks peamist indeksit – TA-25 ja TA-100 – eile peaaegu 4 protsenti madalamal sulgusid.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles