Kastein: minu lahkumine pole seotud Saku kehvade tulemustega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kastein on tugev müügimees, kes armastab tähistada edu.
Margus Kastein on tugev müügimees, kes armastab tähistada edu. Foto: Andres Haabu
  • Saku õlletehase käive kahanes mulluse majandusaruande põhjal ligi viiendiku.
  • Ettevõte peab kehvade tulemuste põhjuseks külma ilma ja langevat turgu.
  • Carlsberg määras Saku etteotsa Švyturys-Utenose tehase juhi Rolandas Viršilase.

Uudis Saku õlletehase juhi Margus Kasteini lahtilaskmisest tabas ettevõtte töötajaid nagu välk selgest taevast, enne omanikfirma Carlsbergi pressiteadet oli kollektiiv töötanud tavapärases rütmis.

«Meie ei ole Kasteini lahkumise kohta mingisugust infot kuulnud ja selline väide põhjustab üksnes segadust,» ütles õlletehase müügiosakonna sekretär.

Peale Kasteni kaotas töökoha ettevõtte turundusjuht Kadri Ärm. Õlletehase turundusdirektoriks tõusis ajutiselt kuni aasta lõpuni müügidirektor Jaan Härms.

Taani joogitootja Carlsberg küll kinnitas Postimehele kohe pärast uudise teatavaks saamist, et Kastein lahkub firmast, kuid ei selgitanud oma otsust. 

Põhjuseid võib aga otsida Saku õlletehase mullustest kehvadest majandustulemustest. Ehkki ettevõte nimetab ennast aastaaruandes Eesti suurimaks õlletehaseks, jäi firma käive suurima konkurendi A. Le Coqi omast ligi veerandi võrra väiksemaks.

Teadis otsusest varem

Halba majandustulemust tunnistanud Kastein eitas siiski selle seost tema ametist vabastamisega. «Eelmine aasta oli tehasele väga vilets, sest oli keskmisest külmem suvi, kuid minu lahkumine pole tulemustega otse seotud,» ütles Kastein. «Kuigi kollektiivile tuli minu lahkumine ootamatult, teadsin sellest juba varem.»

Saku õlletehase käive kahanes eelmise aasta majandusaruande põhjal ligi viiendiku võrra ja kasum üle seitsme korra. Kui 2014. aastal oli ettevõtte käive üle 71 miljoni euro, siis mullu kõigest pisut üle 59 miljoni euro. Kasum aga vähenes samadel aastatel 4,3 miljonilt eurolt ligi 0,6 miljonile eurole.

Carlsberg määras Saku õlletehase ajutiseks juhiks Leedu Švyturys-Utenose õlletehase juhi Rolandas Viršilase, kelle kohustused kestavad aasta lõpuni.

«Minu eesmärk on juhtida Saku äritegevust samadel alustel, mida ettevõttes on seni tehtud. Saku õlletehas on äriliselt kindlas seisus,» ütles Viršilas. «Mingeid märkimisväärseid muudatusi meil kavas pole, kuna mõlemad ettevõtted on olnud hästi juhitud ning minu eesmärk on jätkata seatud eesmärkide poole püüdlemist ja senise hea töö jätkamist.»

Viršilas on lõpetanud Vilniuse ülikooli matemaatika erialal. Ta on töötanud elektroonikakomponentide firmas Sigma, seejärel Minolta Baltia tegevjuhina. 2004. aastal sai temast Švyturys-Utenose õlletehase juhatuse esimees ning ta on pidanud rotatsiooni korras ka Leedu Õlletootjate Liidu juhi ametit. Viršilas on praegu ka Leedu suurima telekommunikatsiooniettevõtte TEO nõukogu liige. 

Võtab aja maha

Kuigi Kastein teadis lahkumisest juba varem, pole ta seni veel uut töökohta leidnud. Saku õlletehase ja Läti Aldarise õlletehase tegevjuhi kohuseid täitma määratud Viršilast nimetas Kastein oma heaks sõbraks. «Ma lahkun Carlsbergist heade mälestustega. Võimalust, et Saku tootmine võidakse Eestist kusagile mujale viia, pean mina isiklikult ebatõenäoliseks,» lausus ta.

Ametist lahkunud tippjuhi sõnul on ta pärast kaheksat aastat Saku tehase heaks töötamist ära teeninud puhkuse, et veeta aega koos perega. «Saku ja Aldarise tehase peale kokku juhtisin ma 600 inimest ning selle kogemuste pagasiga pole mul tarvis oma tuleviku pärast muret tunda,» ütles Kastein. «Võtan aja sügiseni või isegi kuni talveni maha.»

Nii nagu Saku õlletehase töötajaid üllatas Kasteina lahkumine ka Tartu A. Le Coqi õlletehast, kust vaadatuna oli Eesti õlleturul konkurentide vahel välja kujunenud mugav jõudude tasakaal. «Kasteini vabastamiseks ei paista etevõttest väljaspoole mingisuguseid põhjuseid olevat, sest nende positsioon turul ei ole viimastel aastatel muutunud,» ütles A. Le Coqi juht Tarmo Noop.

Kastein lahkus Carlsbergi grupist eile. Alates 2011. aastast oli ta töötanud Saku õlletehase tegevjuhina ja alates 2012. aastast aktsiaseltsi juhatuse ainsa liikmena. Alates aastast 2015. aastast juhtis Kastein ka Läti Aldarise õlletehast.

«Soovime omalt poolt avaldada Margusele tänu Saku ja Aldarise arengusse panustamise eest ja soovime talle igakülgset edu edaspidiseks,» ütles Calsbergi grupi asepresident João Abecasis.

Saku õlletehas nimetab aastaaruandes oma tooteportfelli väga tugevaks ja tarbijate seas hästi vastuvõetuks, tuues peamise probleemina esile kahaneva siseturu. Põhiosa ettevõtte ekspordist läheb Soome, Balti riikidesse ja Põhjamaadesse, kuid samal ajal otsitakse uusi turge nii Aasias kui ka Euroopas.

Kodumaisel õlleturul soovitakse liidripositsioonil püsida ennekõike kvaliteetsete õllemarkidega. Saku õlletehas kuulub täielikult Kopenhaageni börsil noteeritud ja maailma suuruselt neljanda õlletootja Carlsberg A/Si gruppi, mis tegutseb umbes 150 õlleturul ning on ettevõtte majandusaruande väitel liidripositsioonil Põhjamaades, Lääne-Euroopas ja Venemaal.

LANGEV ÕLLETREND

Saku õlletehase majandusnäitajad miljonites eurodes

 201320142015
Käive71,271,4 59,3
Kasum 2,94,3   0,6

Allikas: äriregister

_____________

Margus Kastein

  • Sündinud 1971. aastal Hiiumaal
  • Töötas Saku õlletehase juhatuse esimehena 2012. aastast, enne seda oli ettevõtte müügidirektor
  •  2014. aastast juhtis ka Carlsbergi gruppi kuuluvat Aldarist
  • 2000–2008 juhtis Ingman Jäätiseid
  • Õppinud Tartu Ülikoolis magistriõppes strateegilist juhtimist ja bakalaureuseõppes ärijuhtimist
  • Kastein on aktiivne harrastussportlane, tegeledes korvpalli, jooksmise, mäesuusatamise, golfi, tennise ja motomatkamisega
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles