Leedu piimatööstused hingavad konkurentidele kuklasse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Kuigi enne piimakvootide kaotamist olid leedukad toorpiima tootmises väga nõrgad – olles üks vähestest, kes ei saanud oma kvooti täis –, on sealsed piimatööstused praegu suured ja muutunud tõsisteks konkurentideks nii eestlastele kui ka lätlastele.

«Sellepärast ma Baltikumi konkurentsis tahangi rääkida – me ei ole siin üksi Eestis. Leedu tööstused on suured ja laienevad,» sõnas Eesti suurima piimatööstuse Valio Eesti tegevjuht Maido Solovjov. Kõige kiiremini kasvavad piimatööstused ongi Leedus, kus toodetakse ligi kaks korda rohkem piimatooteid kui Läti või Eesti üksinda võetuna. Viimase kahe piimatoodang jääb sarnasesse suurusjärku, kuigi elanike kohta on Eesti toodang suurem.

Seda, et leedukad teevad Eestile ja Lätile praegu korralikult ära, kinnitab ka Balti riikide suuremate piimatööstuste 2014. aasta käibe võrdlus. Kui Leedu tööstuste käive oli 200 kuni 250 miljonit, siis Eesti tööstuste oma algas 30–40 miljonist eurost, vaid Eesti suurimatel, Valiol ja Terel küündisid need 80–90 miljoni euroni. «Eestis me olemegi tugevad, aga võrreldes teiste Balti riikidega on meil väga palju minna, et neile järele jõuda,» lausus Solovjov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles