Apple hoiab vähemalt 200 miljardit USAst väljaspool kõrgete maksude tõttu

Marge Aliaga
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tim Cook Apple 6 telefone tutvustamas
Tim Cook Apple 6 telefone tutvustamas Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Apple'i tegevjuht Tim Cook sõnas, et ei kavatse kogutud kasumit enne USAsse tagasi tuua, kui ettevõtete tulumaksu määr pole langenud «õiglasele tasemele.»

Sarnaselt mitmete teiste suurfirmadega on ka Apple'it kritiseeritud raha hoiustamise eest välismaal, pagemaks USA 35protsendise ettevõtete tulumaksu eest. Ehkki kasumi hoiustamine on kooskõlas seaduse sünaga, ütlevad kriitikud, et see pole kooskõlas seaduse mõttega. Mittetulundusühing Citizens for Tax Justice (Kodanikud maksuõigluse eest – toim) hindab, et madalama maksumääraga riikidesse on paigutatud kahe triljoni dollari väärtuses ettevõtete kasumeid.

Mõnede arvates on kasumi välismaal hoidmine mittepatriootlik, aga Cook ei nõustu. «See on praegune maksuseadus. See ei ole patriootlikkuse küsimus. Asjad ei käi nii, et mida enam sa maksad, seda patriootlikum oled,» ütles ta.

Cook tunnistas, et lõkab seaduseaugust kasu. «Seadus ütleb praegu, et me võime hoida kasumit nii Iirimaal kui tuua selle tagasi.»

Apple'il pole seda raha ka väga kiiresti vaja. Neil on vaba raha vähemalt 200 miljardi dollari väärtuses. Mõned investorid leiavad, et raha tuleks investeerida.

Cook sõnas, et kui Apple selle raha Ameerikasse tagasi toob, maksab ta 35 protsenti tulumaksu, lisaks veel kaalutud keskmine ehk umbes viis protsenti. Kokku maksaks tehnikahiid sellest rahast 40 protsenti. «Me oleme öelnud, et ei too raha tagasi enne, kui tulumaksumäär pole õiglane. See on täiesti kindel,» sõnas Cook.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles