Brasiilia - endisest tiigrist miljonite töötuteni (1)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rio olümpia pakub Brasiiliale küll võimaluse nautida kogu maailma tähelepanu, kuid majanduse jaoks see ilmselt midagi rõõmustavat kaasa ei too, pigem võib asi minna hoopis hullemaks – ennustatakse, et viis protsenti olümpiainvesteeringutelt teeninud Rio firmasid läheb peagi pankrotti.
Rio olümpia pakub Brasiiliale küll võimaluse nautida kogu maailma tähelepanu, kuid majanduse jaoks see ilmselt midagi rõõmustavat kaasa ei too, pigem võib asi minna hoopis hullemaks – ennustatakse, et viis protsenti olümpiainvesteeringutelt teeninud Rio firmasid läheb peagi pankrotti. Foto: Tairo Lutter

Brasiiliat on tabanud rängim majanduslangus pärast 1930. aastaid. Hiljuti ametisse astunud uuelt valitsuselt oodatakse riigi majanduse põhjalikku ümberkorraldamist.

«Kahe aastaga kasvas töötute hulk nelja miljoni inimese võrra. Tegemist on sõna otseses mõttes krahhiga,» ütles Goldman Sachsi analüütik Alberto Ramos ajakirjale The Economist. Tõepoolest, Brasiilia vahepealsete majanduskasvuaastate ajal veidi langenud tööpuudus on kahe viimase aasta jooksul märkimisväärselt tõusnud. Riigi statistikateenistuse andmeil oli tänavu esimeses kvartalis tööpuudus riigis 11 protsenti, kuid veel kaks aastat tagasi oli see tunduvalt madalam.

Hoolimata Rio de Janeiro olümpiamängudega kaasnevast eufooriast pole Brasiilia majanduses eriti millegi üle rõõmustada. Lõuna-Ameerika suurim riik oli veel üsna hiljuti üks kiirema majanduskasvuga riike maailmas, suutes isegi üleilmse kehva majandusseisu ajal 2010. aastal kasvada 7,5 protsenti. Sellega näitas Brasiilia meeletut hüpet pärast 2009. aastal globaalse majanduskriisi tingimustes toimunud langust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles