TransferWise'i investor: eestlased tahavad luua midagi, mis on neist endist suurem (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TransferWise'i asutaja Taavet Hinrikus.
TransferWise'i asutaja Taavet Hinrikus. Foto: Mihkel Maripuu

«Eesti inimestel on irratsionaalne soov luua midagi, mis on neist endist suurem, ja see on see, mis mind Eesti juures paelub,» ütles riskikapitaliettevõtte Andreessen Horowitz asutaja Ben Horowitz siinse start-up keskkonna fenomenist kõneledes.

Horowitz tunnistas, et heade ja maailmamuutvate ideede leidmine pole lihtne. «Kui idee tundub kohe hea ja ilmselge, siis tõenäoliselt on see halb. Kui idee tundub algul halb ja võimatu, siis see on palju huvitavam. Esialgu võimatuna tunduvast ideest võib tulla midagi head, nii nagu TransferWise’i puhul juhtus. Seepärast otsimegi «saladust»: idee autoritel peavad olema mingid ainulaadsed teadmised või oskused, mida pole nii lihtne kopeerida,» selgitas Horowitz.

Hinrikuse sõnul on üheks tehnoloogiliste läbimurrete allikaks see, kui moraalselt vananenud süsteemide puhul rakendada kaasaegset mõtteviisi. «Tänane põlvkond vaatab Skype’i ja Spotify peale ning mõtleb, miks ei võiks pangandus olla sama lihtne ja kiire,» rääkis Hinrikus.

Eile õhtul Mustpeade Majas toimunud arutlusel juhtis president Toomas Hendrik Ilves aga tähelepanu sellele, et riigi puhul ei ole kohane rääkida ettevõtluse terminites. «Murrangu eelduseks ettevõtluses on konkurents, ent riik ei saa konkureerida - riik ei püüa kedagi turult välja tõrjuda või üks riigiasutus teist üle kavaldada. Küll aga saab riik teha asju teisiti, näiteks luua eeldused, et ettevõtlus saaks areneda,» viitas president.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles