Eesti jooksevkonto oli juunis 86 miljoni euroga ülejäägis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jooksevkonto oli juunis 86 miljoniga ülejäägis.
Eesti jooksevkonto oli juunis 86 miljoniga ülejäägis. Foto: SCANPIX

Eesti Panga kiirhinnangu põhjal oli Eesti maksebilansi jooksevkonto 2016. aasta juunis 86 miljoni euroga plussis, vahendab BNS.

Kaupade ja teenuste konto ülejääk ulatus 100 miljoni euroni ja oli seega 15 miljonit eurot suurem kui aasta tagasi samal ajal. Kaubaeksport kasvas kiiremini kui kaubaimport, vastavalt 2,6 protsenti ja üks protsenti, mis vähendas kaupade konto puudujäägi 76 miljoni euroni.

Teenuste konto positiivne saldo oli lähedane eelmise aasta tasemele ning ulatus 176 miljoni euroni. Teenuste ekspordis kahanes veoteenuste ja kasvas reisiteenuste ning muude teenuste maht, teenuste impordis kasvas kõigi peamiste teenuseliikide maht. Investeeringutulus ja muudes tuludes vähenes nii tulude sissevool kui ka väljavool, kuid esmase ja teisese tulu kontod kokku jäid eelmise aasta tasemele. Seega oli netoväljavool 15 miljonit eurot.

Jooksev- ja kapitalikonto summa oli juunis 102 miljonit eurot. See tähendab, et Eesti majandus oli muu maailma suhtes netolaenuandja ehk riigi majandussektorid paigutasid välismaale rohkem vahendeid, kui sealt kaasasid.

Eesti Pank avaldab maksebilansi kiirhinnangu kord kuus üle-eelmise kuu kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles