Taani eksminister: britid on naiivsed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani endine välisminister Uffe Ellemann-Jensen.
Taani endine välisminister Uffe Ellemann-Jensen. Foto: JENS NOERGAARD LARSEN /SCANPIX

Taani endine välisminister Uffe Elleman-Jensen nimetab britte naiivseks, kui nad loodavad Euroopa Liidust (EL) lahkumise kõnelused lõpetada kahe aastaga, ja toob näiteks 56 000 elanikuga Gröönimaa kõnelused 1980. aastate algul, mis kestsid kolm aastat, kirjutab Bloomberg News.

Sealhulgas nimetab ta Gröönimaa väljaastumise kõnelusi suhteliselt lihtsaks ning usub, et Suurbritanniaga võivad need kesta palju kauem. Suurbritannia on suuruselt maailma kuues majandus ja riigis elab 65 miljonit inimest. Riigi seadused ja institutsioonid on EL-iga tihedalt seotud.

Briti peaminister Theresa May on öelnud, et ei käivita sel aastal artikkel 50. Samal ajal kasvab teiste EL-i riikide Suurbritanniale esitatavate nõuete hulk.

«Kõigepealt tuleb brittidel endale selgeks teha, missuguse ränga ülesande on nad endale võtnud,» ütles Ellemann-Jensen.

Näiteks Gröönimaal tekkis pärast kaheaastaseid kõnelusi kaos. Inimesed ei olnud rahul, et valitsus on riigi kalapüügiõigused liiga odavalt maha müünud. Kriitika mõjul vahetati valitsus välja. Tagajärjeks oli see, et Gröönimaa uus kokkulepe ei olnud kaugeltki nii kasulik kui EL-i liikmeks olek, väitis Taani endine välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles