Eesti majandus kasvas teises kvartalis 0,6 protsenti

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Vaatamata kidurale majanduskasvule, kasvas välisnõudlus hoogsalt, mida mõjutas enim elektroonikaseadmete ekspordi suurenemine.

Esialgsetel andmetel suurenes Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2016. aasta teises kvartalis võrreldes 2015. aasta teise kvartaliga 0,6 protsenti, teatas Statistikaamet.

Välisnõudlus oli teises kvartalis tugev. Kogumajanduse kaupade väljavedu suurenes teises kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga viis protsenti, võttes arvesse hinnamõjusid. Kaupade väliskaubandust mõjutas teises kvartalis enim elektroonikaseadmete sisse- ja väljaveo suurenemine.

Lisaks mõjutas oluliselt kaupade ekspordi suurenemist elektriseadmete ning puidu ja puittoodete väljaveo kasv. Samuti suurenes kogumajanduse kaupade sissevedu, olles hinnamõjusid arvesse võttes seitse protsenti suurem kui 2015. aasta II kvartalis.

Esialgsetel andmetel mõjutasid neto-tootemaksud teises kvartalis SKP reaalkasvu negatiivselt. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga, suurenes jooksevhindades nii käibemaksu kui ka aktsiiside laekumine, kuid samas kasvasid ka subsiidiumite väljamaksed.

SKP esialgne hinnang võib erineda SKP täpsustatud näitajast, mis koostatakse vastava kvartali andmete põhjal tarbimise, tootmise ja sissetulekute meetodil. 2016. aasta teise kvartali täpsustatud SKP avaldab statistikaamet 8. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles