Prantsusmaal jõustus kirgi kütnud tööreformi seadus

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Hollande.
François Hollande. Foto: SCANPIX

Pärast viis kuud kestnud streike ja tänavarahutusi sai seaduseks reform, mille üheks eesmärgiks on alandada Prantsusmaa kõrget tööpuudust.

Prantsusmaa president Francois Hollande allkirjastas seaduse, millega hakkavad kehtima uued tööturumeetmed. Veel eelmise nädalani käis vaidlus seaduse üle riigi põhiseadusnõukogus, kuhu pöördusid reformi vastased pärast 21. juulit, mil Prantsusmaa parlament võttis tööreformi vastu ilma hääletuseta. Nõukogu blokeeris küll osa seadusest, ent põhilised reformid saavad ikkagi teoks, kirjutab Politico.

Valitsuse esindajate sõnul on tööreformi eesmärk vähendada Prantsusmaa kõrget tööpuudust, luues paindlikuma tööturu. Suurim muudatus, mis reformiga kaasneb, teeb raskustes ettevõtetele kergemaks töötajate vallandamise, ehkki kergekäelisi vallandamisi peaksid jätkuvalt kaitsma ranged reeglid.

Ametiühingud on aga välja vihastanud see, et reform vähendab nende võimu. Nimelt on nüüdsest ettevõtetel lubatud töötajatega läbi rääkida ühe firma, mitte enam kogu sektori tasandil, kus ametiühingute võim on tugevaim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles