Eesti Gaas: tagasimakstav summa ületas juurdeküsitava summa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Gaas
Eesti Gaas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti Gaas väljastas kõigile kodutarbijatele jaanuarikuu jooksul aastaarved, kus oli teostatud gaasi hinna tasaarveldus, mille tagasimakstav summa ületas ettevõtte teatel tervikuna juurdeküsitavat summat.

«Tasaarveldus tervikuna andis tulemuse, kus kõigist kodutarbijatest veerand pidid juurde tasuma ja kolmveerand klientidest said raha tagasi. Kõige valdavam juurdemakse ja ka tagasimakse jäi kliendi kohta vahemikku 10-100 krooni,» ütles Eesti Gaasi turundusjuht Marge Randmaa BNS-ille.

Kui tasaarvelduse nõue Maagaasiseadusesse edasi jääb ja tegelik ostuhind erineb prognoositust, siis toimub Randmaa sõnul vastavalt maagaasi seadusele taas tasaarveldus.  «Oleme hinnakõikumiste vähendamiseks maandanud dollari kursi kõikumise riski. Kütteõli muutuse mõju on keeruline hinnata, seega see komponent 2011. aasta kodutarbija ostuhinna muutumises on maandatud,» lisas ta.

Eesti Gaasil on kodutarbijaid 41.200. Taasarvelduse perioodi kestel, mis kestis 15 kuud, on klientidele kehtinud kolm erinevat hinda.

Kui varem kooskõlastas konkurentsiamet kodutarbijate gaasi müügi lõpphinna, siis vastavalt 2009. aasta suvest jõustunud maagaasi seadusele ei ole Eesti Gaasil enam lõpphinna kooskõlastamise nõuet. Uue korra kohaselt kooskõlastab Eesti Gaas ametiga müügimarginaali, millele lisab oodatava ostuhinna. Aasta lõpus teostab ettevõtte kõigile kodutarbijatele tasaarvelduse vastavalt tegelikult kujunenud ostuhinnale ja müügimarginaalile ning esitab sellekohased arved.

Arvel peab Eesti Gaas näitama ära perioodiks tegelikult kujunenud hinna ja tasaarvelduse vahe.
Kuna tasaarveldust sätestav seadus jõustus 2009. aasta suvel, siis vastavalt sellele kooskõlastas amet müügimarginaali Eesti Gaasile kehtivusega alates 1. oktoober 2009. Sellega seoses oli esimene tasaarvelduse periood ka erandina 15 kuud pikk. Järgmine tasaarveldus toimub 2011. kalendriaasta kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles