Venemaa ja Iraan arutasid gaasi- ja naftaprojekte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin ja Iraani president Hassan Rouhani.
Venemaa president Vladimir Putin ja Iraani president Hassan Rouhani. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa ja Iraan arutasid gaasivahetustehinguid, et tarnida gaasi läbi Aserbaidžaani Põhja-Iraani, ja veeldatud gaasi tehase ehitamist Lõuna-Iraani, ütles Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak ajakirjanikele.

Pooled arutasid ka koostööd naftasektoris.

«Kaalusime võimalusi, kuidas kasutada olemasolevat infrastruktuuri, arendada ühisprojekte, sealhulgas Kaspia merel nii Iraani kui Aserbaidžaani tsoonis. On ju teada, et meie firmad osalevad neis projektides. Ühisel jõul püüame luua uusi tehnoloogiaid ja toota vajalikke seadmeid, mida praegu ostame välismaalt. Iraan valmistab praegu ette niinimetatud Iraani naftalepingut, milles saavad osaleda ka Vene ja Aserbaidžaani firmad,» selgitas Novak.

Varem on teatatud, et Gazprom on huvitatud Iraani gaasisektori arendamise üldplaani koostamisest osavõtust ning Iraani veeldatud gaasi tehase ehitamisest. Gazprom ei välista samuti Iraani gaasi eksportimist edaspidi.

Iraani projektidest on huvitatud veel Zarubežneft, Lukoil, Rosneft ja Gazprom Neft.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles