ElBaradei ühineb täna Egiptuses protestijatega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhamed ElBaradei
Muhamed ElBaradei Foto: AP / Scanpix

Nobeli laureaat Mohamed ElBaradei pöördus tagasi Kairosse ja hoiatas 30 aastat Egiptust valitsenud Hosni Mubarakki, et «hirmu barjäär» on purustatud.

ElBaradei saabus eile Kairosse lennukiga Viinist. Vahetult enne seda toimusid kokkupõrked politsei ja protestijate vahel kahes Egiptuse linnas. Teadaolevalt hukkus maa põhjaosas julgeolekutöötajate kuulide läbi järjekordne meeleavaldaja.

Endine Egiptuse diplomaat ja Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri juht, 68-aastane ElBaradei ütles reporteritele Kairos, et kavatseb osaleda täna toimuvatel meeleavaldustel, mille opositsiooniparteid ja noorsoo protestiliikumised «pärast reedeseid palveid» kokku on kutsunud.

«Hirmu barjäär on purustatud ja tagasi ta enam ei tule,» ütles ta.

ElBaradeil olid kavas kohtumised liitlastega nii ilmalikest kui islamistlikest parteidest, samuti intellektuaalide ridadest, et üritada koordineerida poliitilist väljundit 1981. aastast võimul olnud Mubaraki režiimi vastu lahvatanud vihale.

Poliitiliste reformide eest võitlejana on ElBaradei ka varem kutsunud Mubarakki tagasi astuma.

Mubarak ise ei ole alates teisipäevast, mil noorsoorahutused vallandusid, avalikult mitte midagi öelnud. Valitsev Rahvusdemokraatlik Partei (NDP) kogunes eile olukorda arutama ning ütles, et on valmis dialoogiks – kuid rahumeelses ja õiguslikus kontekstis.

Väidetavalt katkestati eile Egiptuses internetiühendus.

Abdel Gelil Mostapha, kes koordineerib ElBaradei juhitud Rahvuslikku Ühendust Muutuse Nimel – mis kujutab noorte aktiviste ja poliitikute allianssi ElBaradei ülesseadmiseks presidendikandidaadina – ütles, et konkreetsed nõudmised on juba esitatud.

Muuhulgas nõutakse Mubaraki valitsuse ja režiimi lõppu, mulluste manipuleeritud valimiste tulemusel moodustatud parlamendi laialisaatmist ning uue üleminekuvalitsuse moodustamist.

Kairo börs on järsus languses ning Egiptuse nael on poliitilise ebastabiilsuse tõttu tunduvalt odavnenud.

Tuneesiast Egiptusse levinud massilised rahutused on levinud ka Jeemenisse. Jeemeni pealinnas Sanas meelt avaldanud inimesed kutsusid presidenti Ali Abdullah Salehi üles põgenema Saudi Araabiasse – kus juba redutab Tuneesiast minema peletatud endine valitseja Zein al-Abidine Ben Ali.

«Kuningas Abdullah, võta vastu Ali Abdullah!» skandeerisid kokkutulnud.

Rahvusvaheline tähelepanu on aga peamiselt keskendunud Egiptusele, mis on araabiamaasilma kõige rahvarohkem maa ja Lääne strateegiline liitlane.

Egiptuse presidendivalimised peaksid kavakohaselt toimuma septembris.

Rahvas nõuab, et Mubarak enam ei kandideeriks ega seaks kandidaadina üles ka oma poega Gamal Mubarakki.

Riigi peamise opositsioonirühmituse Moslemi Vennaskonna pressiesindaja Essam El-Erian ütles, et kuna noorte aktsioonid on osutunud edukaks, tuleb sel nädalala protestiaktsioone ilmselt veel.

«Ma usun, et režiimile oli see suur šokk,» ütles ta. «Samuti andis see egiptlastele natuke uut lootust.»

Siseministeerium teatas kolmapäeval riikliku uudisagentuuri vahendusel, et «provotseeriv tegevus, meeleavaldused või organiseeritud rongkäigud ja demonstratsioonid» toovad kaasa «otsustavad ja kiired õiguslikud menetlused» ning osalejad antakse üle uurimisorganitele.

Kairos baseeruvate  analüütikute sõnutsi on Mubaraki režiimi jaoks tegemist pretsedenditu olukorraga, kuna tänavatel on lihtsad inimesed ja tavakodanikud, kes seda kunagi varem teinud ei ole ja keda mobiliseeriti läbi sotsiaalmeedia.

Analüütikute sõnutsi sõltub palju nüüd sellest, kui kaua tänavatel vastu peetakse.

Carnegie’ Lähis-Ida keskuse analüütik Amr Hamzawy ütles, et režiim on presidendivalimiste künnisel silmitsi tõsise dilemmaga.

«2009. aasta valimised olid režiimile suureks häbiplekiks ja nüüd peavad nad tunnistama, et dünaamika on muutunud. Kaasatud on suur hulk apoliitilisi noori, lisaks võib kogu regioonis täheldada trendi, mis tõestab, et araablased oskavad öelda ei,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles