Brittidel on «ekspertidest kõrini» (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexit.
Brexit. Foto: Reuters / Scanpix

Omast arust lõid analüütikud ja ökonomistid Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise eel piisavalt kõvasti häirekella – aga inimesed lihtsalt ei tahtnud neid kuulata.

Nagu näitas hiljutine Centre for Macroeconomicsi (CFM) uuring, leivad analüütikud, et rahvas ignoreeris nende hoiatusi peamiselt seetõttu, et pidas tähtsamaks elu mittemajanduslikke aspekte.

Samuti valitseb analüütikute ja ökonomistide vastu üleüldine usaldamatus, vahendab Bloomberg.

Ühtlasi leiab lõviosa ökonomiste, et valijad lihtsalt ei uskunud nende poolt Brexiti vastu esitatud majanduslikke argumente.

«Avaliku usalduse puudumine ökonomistide vastu on tõepoolest problemaatiline,» ütles CFMi kaasdirektor Wouter den Haan. «Mõned kolleegid ütlevad, et parem oleks olnud suud kinni pidada. Ökonomiste võetakse kui City [eraldiseisev eliidi- ja panganduslinn Londonis ehk nn ruutmiil – toim] inimeste liitlasi ning hääletajad võisid mõelda, et «kui nende poiste arvates on see halb, küllap on siis hea.»»

Nagu ütles juba rahvahääletuse eel väljumise eest võileja Michael Gove, on brittidel «ekspertidest kõrini.»

Den Haan nentis, et eksperdid kalduvad kasutama abstraktseid ja matemaatilisi uuringuid eesmärgiga jõuda tähtsamatesse väljaannetesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles