Itaalia poliitilise tuleviku võib otsustada prügi

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügi Rooma tänavatel.
Prügi Rooma tänavatel. Foto: LaPresse/Scanpix

Prügimajandus on olnud Roomas korrast ära juba aastaid, ent äsja valitud linnapealt oodatakse olukorra parandamist.

Veinipudelid vedelemas keset kesklinna kõnniteid, ääreni rämpsu täis prügikonteinerid ning tuulega lendlema läinud praht – selline on argipäev Itaalia pealinnas. «Rooma on suurepärane pealinn, aga see on ühtlasi räpane linn, kõik näevad seda,» ütleb kohvikus töötav Antonella Innocenzi ajelehele Financial Times. Ta jutustab, kuidas läks ükspäev prügi välja viima ning pidi konteinerini jõudmiseks üle rämpsuhunnikute hüppama.

Õieti on roomlased juba aastaid linna prügimajanduse üle nurisenud, ent sel suvel on prügihunnikutest saanud poliitiliste võitluste tulipunkt, kuhu on tõmmatud peaministripartei ning nende lähim konkurent.

Juunis valiti Rooma linnapeaks Virginia Raggi, kes kuulub populistlikusse Viie Tähe Liikumisse. Üks Raggi põhilubadusi oli linn puhtaks lüüa, seda sõna otseses mõttes. Oodata võis tõsiseid pingutusi prügi äraviimise tõhustamisel, samuti pidi vallandamiste laine ootama korrumpeerunud ja ebapädevaid juhte, kes töötasid avalikke teenuseid pakkuvate firmade eesotsas.

Olles nüüdseks kuus nädalat ametis olnud, pole Raggi aga erilist edu saavutanud. Rooma on endiselt rämpsu täis ning peale selle vihastas värske linnapea valijad välja sellega, et palkas oma keskkonnanõunikuks paljukirutud kommunaalettevõtte endise konsultandi, kes teenis ettevõttest kümne aasta jooksul üle miljoni euro. Värske nõunik ise asjas huvide konflikti ei näinud, tema kaitsele asusid ka Raggi ise ning erakonna juht Beppe Grillo.

Linnapea sõnul ei peitu aga kuhjuva prügi probleem mitte tema nõuniku isikus, vaid selles, et Rooma on juba aastaid seisnud silmitsi murega: prügi pole kuhugi panna. «Me maksame katastroofilise poliitika eest, mis on kestnud viimased 20 aastat,» ütles Raggi sel nädalal linnavolinikele esinedes.

Rooma prügimajandus on aga enamat kui kommunaalprobleem, sest kuna uus linnapea kuulub Viie Tähe Liikumisse – kes ihkab ka riigis tervikuna võimule tulla –, nähakse temas poliitikut, kes peab itaallastele tõestama, et eliidivastane partei on ka ise võimeline riiki juhtima. Sügisel toimub Itaalias referendum põhiseadusreformi üle, millele Raggi partei vastu on. Samuti on järgmisel aastal tulemas üldvalimised, kus Grillo juhitav erakond näeks hea meelega peaminister Matteo Renzi ja tema Demokraatliku Partei põrumist.

Samal ajal turnivad aga roomlased prügikottide otsas edasi. «Üsna pea tuleb meil hakata gaasimaske kasutama,» ütleb taksojuht Massimiliano Rosichetti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles