Swedbank: hinnad hakkavad peagi tõusma

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Liis Treimann/Postimees

Jätkuvalt kiire palga ja tarbimise kasv võimaldavad ettevõtetel varsti hindu kergitada.

«Hindade langus oli juulis väiksem kui juunis tänu toiduainete, peamiselt kala ning puu- ja köögiviljade, hindade tõusule. Ka rõivaste ja jalanõude hinnad kerkisid juulis rohkem kui varasematel kuudel,» selgitas Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik. Tema sõnul tõstis alkoholi ja tubaka hindu aasta esimesel poolel toimunud aktsiisimäärade tõus.

Elmiku hinnangul on odavama nafta negatiivne panus Eesti hinnaindeksisse viimastel kuudel vähenenud. «Nafta hind saavutas oma madalaima taseme jaanuaris ja kallines seejärel kuni juunini. Juulis nafta hinna kallinemine peatus,» ütles Elmik. Selle põhjuseks olevat naftatoodete erakordselt suured varud maailmas. Elmiku prognoosi järgi peaks nafta hind aasta teisel poolel püsima vahemikus 40-50 USA dollarit barreli kohta.

Ühtlasi arvas Elmik, et aasta teisel poolel hakkavad tarbijahinnad Eestis kerkima. «Seda toetavad toorainete järg-järguline kallinemine ja tasuta kõrgharidusreformi rakendumise negatiivse mõju kadumine hinnaindeksist. Jätkuvalt kiire palga ja tarbimise kasv võimaldavad ettevõtetel siseturule suunatud toodete ja teenuste hindu tõsta,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles