Hinnad langevad juba kaks aastat järjest (2)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pood.
Pood. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Võrreldes aastataguse ajaga, on hinnalangust enim mõjutanud bensiini ja diislikütuse märkimisväärne odavnemine.

Statistikaamet avaldas täna andmed tarbijahinnaindeksi (THI) aastamuutuse kohta. Ülevaatest selgub, et eelmise aasta juuliga võrreldes on üldine hinnatase langenud 0,1 protsendi võrra. Oluliselt rohkem on aga langenud transpordihinnad: 5,1 protsenti. Sealjuures on bensiin tänavu 10,6 ja diisel 4,6 protsenti soodsam.

Indeksit mõjutas oluliselt ka eletri, soojusenergia ning kütte odavnemine. Soojusenergia odavnes aastaga 9,5 ning torugaas 15,2 protsenti. Üleüldiselt olid teenused möödunud aasta juuliga võrreldes 0,5 protsenti odavamad.

Kaubad läksid aga aasta jooksul 0,2 protsenti kallimaks. Kõige enam kallinesid alkohoolsed joogid, seda 7,6 protsenti. Käesoleva aasta juunikuuga võrreldes tarbijahinnaindeks aga ei muutunud.

Hinnad on Eestis langenud juba 2014. aasta juunikuust, seega kaks aastat järjest. Ainuke THI tõus toimus mais 2015, kui indeks kasvas 0,1 protsenti. Nii väikest muutust peab statistikaamet aga juhuslikuks. Sisuliselt on Eestis juba kaks aastat järjest kestnud deflatsioon ehk kaupade ja teenuste hindade üldine langus pikema aja jooksul.

Kui majandusele peetakse üldiselt heaks mõõdukat inflatsiooni ehk hindade tõusu, siis deflatsiooniga kaasneb oht, et inimesed lükkavad edasi tarbimist ning ettevõtted investeeringuid, mille tulemusena majanduskasv aeglustub.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles