Rünnakute sepistajad said Euroopas sotsiaaltoetusi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrorirünnak Pariisis
Terrorirünnak Pariisis Foto: Erik Prozes / Postimees

Nagu näitavad Belgia finantsjärelevalve uuringud, laekus mõnele Pariisi ja Brüsseli rünnakutes osalenud isikule Belgias töötu abiraha sisuliselt kuni kuritegude toimumiseni.

Vähemalt viis väidetavalt Pariisi ja Brüsseli terrorirünnakuid plaaninud isikut finantseerisid end osaliselt maksetega Belgia heldest sotsiaalsüsteemist, järeldavad ametivõimud.

Kokku laekus nimetatud isikutele üle 50 000 euro, kirjutab The Wall Street Journal.

Peamine ellujäänud Pariisi kahtlusalune Salah Abdeslam sai töötu abiraha veel kolm nädalat enne novembrikuiseid rünnakuid – kogusummas 19 000 eurot, ütlesid kursisolevad allikad.

Samal ajal oli Abdeslam ühe baari kaasomanik, mis Belgia ametnike sõnutsi pidanuks välistama abiraha saamise.

«Me oleme avastanud, et toetuste süsteemi võivad ära kasutada terroristid,» ütles Londonis baseeruva mõttekoja Royal United Services Institute (RUSI) finantskuritegude ja julgeoleku spetsialist Tom Keatinge. «Mida me nüüd [selle teadmisega] peale hakkame?»

Oma 2015. aastal avaldatud brošüüri «Kuidas Läänes ellu jääda: mudžahiidi (ehk džihadisti) käsiraamat» peatükis «Hõlptulu ideid» õpetab ISIS (ISIL, Daesh, Islamiriik), et «kui te saate taotleda valitsuselt ekstra hüvesid, siis tehke seda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles