Ka Leedu palub ELil välismaalaste maaostukeeldu pikendada

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine maapind.
Lumine maapind. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Leedu valitsus teatas eile, et palub Brüsselilt luba pikendada põllumajandusmaa ostu keeldu välismaalastele kuni aastani 2014.


Valitsuse sõnul vähendaks keelu pikendamine ohtu, et põllumajandusmaad ostetakse spekulatiivsetel eesmärkidel, vahendas Eubusiness.

«Kahjuks meie põllumeestel ei ole nii palju raha kui välismaalastel,» tõdes põllumajandusminister Kazys Starkevicius.

Praegu on Leedul õigus keelata välismaalaste põllumajandusmaa oste kuni maikuuni. Keelu pikendamiseks on vaja Euroopa Komisjoni luba.

Maaostukeelu küsimus on lõhestanud valitsust, kus domineerivad konservatiivid on pidanud tõrjuma oma liberaalidest koalitsioonikaaslaste vastuseisu keelu pikendamisele.

Ostupiirangud ei kehti välismaalastele, kes on tegelenud Leedus rentnikena põllumajandusega viimased kolm aastat, ega ka välisettevõtetele, millel on Leedus esindused.

Detsembris lubas Euroopa Komisjon pikendada Ungaril moratooriumit välismaalaste põllumajandusmaa ostudele kolme aasta võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles