Euro hoidis ära kohutava kriisi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõni riik võib eurotsoonist lahkuda.
Mõni riik võib eurotsoonist lahkuda. Foto: RIA Novosti/ Scanpix

Ilma eurota oleks Euroopa sattunud kohutavasse kriisi, ütles Prantsuse reklaamihiiglase Publicis juht Maurice Levy. Ka mitmed teised Maailma majandusfoorumil osalejad rõhutasid euro positiivset mõju.


«Ma arvan, et Euroopa süsteem /.../ on töötanud üsna hästi. See on osutunud vastupidavaks seda tüüpi kriisidele,» vahendas EUbusiness Levy kõnet Davosis Maailma majandusfoorumil. «Kui vaadata tagasi, mis oleks juhtunud Euroopas, kui meil poleks olnud eurot, kui meil poleks olnud Euroopa Liitu ja kooskõlastamist, mis hiljuti aset leidis, siis arvan, et oleksime sattunud kohutavasse kriisi.»

«Kreeka oleks läinud pankrotti. Nad ei oleks olnud võimelised maksma ära oma võlga, sama oleks juhtunud Iirimaaga,» ütles Levy.

Saksa jaemüügifirma Metro juht Eckhart Cordes kinnitas, et tema riik «on eurost oluliselt kasu saanud.»

«Kui meil poleks olnud eurot, siis oleksime näinud olulist Saksa marga kallinemist, mida ei ole juhtunud,» märkis ta.

USA investeerimispanga JP Morgan juht James Dimon ütles, et tema meelest on Euroopa Liit «üks kõigi aegade suurimaid inimkonna ettevõtmisi».

Samas möönis ta, et erinevused euroala riikide vahel muudavad võlakriisi kooskõlastatud lahendamise keerukaks. «On aja küsimus, millal inimesed ütlevad, et ma ei kavatse maksta nende [suure võlakoormaga riikide elanike] elustiili eest,» arvas Dimon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles