Itaalia kriisipank jäi kosilasest ilma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monte dei Paschi di Siena, maailma vanim tegutsev pank.
Monte dei Paschi di Siena, maailma vanim tegutsev pank. Foto: AP/Scanpix

USA suurimate varadega pank JPMorgan Chase tahtis ära osta Itaalia raskustes panka Banca Monte Paschi di Siena (BMPS), kuid siiski loobus sellest, kuna kartis, et USA finantsjärelevalve ja Itaalia vastuseis ei lase seda teoks teha.

Ostmisplaani taga olid JPMorgan Chase'i tegevjuht Jamie Dimon ja selle Briti tütarpanga juht Daniel Pinto, kinnitasid anonüümsed allikad AFP-le. JPMorgan ei olnud nõus seda teadet kommenteerima, vahendab BNS. 

JPMorganil ostuks raha jätkub, panga eelmise aasta puhaskasum oli 24,4 miljardit dollarit. Kolmapäeval oli BMPS-i turuväärtus langenud 800 miljonile dollarile.

USA panga hinnangul on BMPS-i päästmiseks vaja viis-kuus miljardit eurot. Dimon oli seda arutanud Itaalia peaministri Matteo Renziga, kui ta juulis viibis Itaalias seoses panga selles riigis tegutsemise 100. aastapäeva tähistamisega.

JPMorganil on väidetavalt BMPS-i päästmise kahosaline plaan. Esiteks tuleb teha otsus panga 27,7 miljardi euro suuruste halbade laenude kohta ja need pangast välja viia. Teiseks tuleb sinna süstida viis miljardit eurot, appi on nõus tulema Goldman Sachs ja Citigroup. Financial Timesi andmetel olid valmis osalema ka Banco Santander, Credit Suisse, Deutsche Bank ja Bank of America Merrill Lynch.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles