DataMe käivitas eraisikute laene koondava krediidiregistri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Finantstehnoloogia ettevõte DataMe OÜ käivitas eraisikute laenude andmeid koondava süsteemi ehk krediidiregistri, andes Eesti laenuandjatele võimaluse vahetada eraisikute laenude andmeid reaalajas, vahendab BNS.

Ettevõtte asutaja Marko Vaik ütles, et andmete jagamise kadu on võimalik ennetada liigsete laenukohustuste tekkimist. See süsteem annab võimaluse teha laenuanalüüse kiiremini, turvalisemalt ja odavamalt, lisas ta.

Süsteemi tööpõhimõte on selline, et kui inimene pöördub finantsasutuse poole sooviga saada laenu ja annab nõusoleku andmete töötlemiseks, edastatakse laenu info DataMe-le.

Kui klient läheb laenu taotlema järgmisest ettevõttest, saadab DataMe uuele ettevõttele automaatselt ülevaate juba sõlmitud laenudest. «Informatsiooni automaatne liikumine annab laenuandjale ülevaate kliendi kohustustest, suurendab laenuanalüüside tegemise kiirust ja vähendab laenude väljastamise kulu, muutes laenud inimestele soodsamaks,» märkis Vaik.

Vaik tõi välja, et laenuvõtjate andmed on hoitud turvaliselt ja nendele puudub ligipääs kõrvalistel isikutel. DataMe krediidiregistris olevatele andmetele pääsevad ligi ainult laenuandjad, kelle poole on inimene laenu saamiseks pöördunud ja andnud oma andmete töötlemiseks nõusoleku. Andmete töötlemise ja kogumise protsess on rangelt reguleeritud.

Süsteemi loomisel on konsulteeritud Andmekaitse Inspektsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles