Töötukassa: töökoha loomise toetuse tingimusi võiks leevendada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Töötukassa hinanngul tasub kaaluda Ida-Virumaa töökoha loomise toetusmeetme tingimuste leevendamist nii, et 50-protsendiline soodustus kehtiks ka ettevõtetele, mis võtavad tööle vähemalt 10 töötajat kuus.

Praeguse seaduse kohaselt kompenseerib riik 50 protsenti töötaja kuupalgast aasta jooksul vaid neile firmadele, mis palkavad korraga vähemalt 20 inimest.

«Oleme seda viimasel ajal nii keskkontori kui sotsiaalministeeriumiga arutanud. Piirmäära vähendamine väärib kindlasti arutelu,» ütles töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk BNSile.

«Kuu jooksul 20 töötaja palkamine on päris suur töö ja nõuab ettevalmistusi. See on saanud takistuseks nii mõnelegi ettevõttele,» rääkis Teelahk, lisades, et 20 töötaja nõue sai seadusesse lisatud, et programmis osaleksid tõsised ja usaldusväärsed ettevõtted. «Samas on tulnud korralikelt firmadelt tagasisidet, et see piirmäär võiks.»

Sotsiaalministeeriumi meedianõunik Oskar Lepik ütles BNS-ile, et nende hinnangul on aga vara veel sellist muudatust teha, kuna toetusmeede on niivõrd lühikest aega töös olnud. «Nii varajases staadiumis pole ka otstarbekas muudatusi kohe plaani võtta,» rääkis Lepik.

«Töötukassa teeb hetkel aktiivselt koostööd tööandjate ning -otsijatega, viies läbi koolitusi ning praktikaid, mis valmistaksid potentsiaalseid töötajaid tulevaseks tööks ette,» lisas ta.

Sotsiaalministeerium prognoosib, et tänavu mais käivitunud töökoha loomise toetus Ida-Virumaal loob järgmise aasta lõpuks piirkonda juurde kuni 625 töökohta.

Ida-Virumaale laienevate ettevõtete puhul on prognoosis arvestatud, et neil on kõige kõrgem motivatsioon töökohti luua hiljemalt käesoleva aasta lõpus ja 2017. aasta alguses, et saada toetusest rohkem abi tööjõukulude alandamiseks, ütles Lepik.

Ministeeriumi prognoos näeb ette, et tänavu on toetuse taotlemise aktiivsus väiksem, kuna töökohtade loomiseks tehtavate investeeringute tegemine ja sobivate töötajate leidmine võtab ettevõtetel aega, märkis Lepik.

Valitsus kinnitas aprilli lõpus eelnõu, millega kehtestati Ida-Virumaa tööhõive probleemide lahendamiseks töökoha loomise toetus, mille suurus on 50 protsenti töötaja töötasust.

Toetust makstakse tööandjale, mis võtab Ida-Viru maakonnas tööle ühe kuu jooksul vähemalt 20 töötut. Pärast selle nõude täitmist võib tööandja saada toetust iga täiendavalt tööle võetud töötu eest.

Toetuse ülempiir on kahekordne töötasu alammäär ja seda makstakse 12 kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles