Venemaa majandus on ummikus (9)

Marge Aliaga
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Venemaa majandus on langenud 18 kuud järjest ning president Vladimir Putin ei tea, kuidas seda taas kasvule saada.

Putin on 2014. aastast saati keskendunud peamiselt välispoliitikale. Nüüd seisab ta raske valiku eest – kas alistuda turu nõudmistele või kaitsta oma Kremli-keskset süsteemi, vahendab Bloomberg.

«Putin teeb poliitilisi ja geopoliitilisi otsuseid lihtsalt, ent lükkab edasi majanduslikke otsuseid, kuna need on tema jaoks raskemad,» sõnas endine majandusminister Jevgeni Janis. Ta märkis, et majanduse korda saamiseks on vaja tõsuseid, otsustavaid meetmeid, mille jaoks president valmis ei ole.

Majanduslanguse põhi tundub olevat möödas, kuid isegi Kremli ametnikud tunnistavad teadmatust, kuidas edasi.

Madalad naftahinnad on tõsiselt mõjutanud riigi tulusid ning nii USA kui Euroopa sanktsioonid on piiranud Venemaa juurdepääsu kapitalile.

Viimasel paaril kuul on Putin korraldanud kõrgetasemelisi arutelusid, saamaks ideid majanduse parandamiseks. Ta ütleb, et püüab tuleval aastal neljaprotsendilist kasvu, mis on kaugelt üle ökpnomistide 1,2 protsendi suuruse kasvuootuse.

Nõuandvate ekspertide hulgas on juba märgata ka arvamuste mitmekesisust, kuidas majandust täpselt elavadada.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles