Nestor: esimese pensionisamba kulud on tekitanud asjatut paanikat

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: Toomas Huik

Esimese pensionisamba kulud on tekitanud asjatut paanikat, tegemist on loomuliku osaga pensionireformist, kinnitab sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor.


Nestori sõnul oli vajadus leida kate pensionireformi üleminekukuludele teada kogumispensioni loomisest saadik.

Kuni käesoleva aastani on pensionireformi üleminekukulud olnud kaetud riigieelarve ülelaekumistest. Lisaks on kogutud ka varu pensionikassasse, mille reserv peaks katma mitme aasta defitsiidi. «Usun, et ka 2007 aasta 4-miljardiline ülelaekumine riigieelarves saab valdavalt kasutatud pensionikulude katteks,» ütles Nestor.

Kogumispensioni loomisel nähti selleks tema sõnul ette kolm katteallikat: riigi tulud, võimalikud laenud ja stabilisatsioonireserv, mis ongi suures osas pensionireformi tarbeks loodud. Seni pole olnud vajadust selle reservi kasutamiseks. Ka mitme järgmise aasta kulud saavad Nestori kinnitusel kaetud reservist, mis on tekkinud ülelaekunud maksutuludest.

Kindlasti tuleb tema sõnul järgmise riigi eelarve strateegia koostamisel teha oluline otsus, kuidas pensionireformi üleminekukulud pikemas perspektiivis kaetud saavad.

Möödunud aastal muudeti pensionide arvestamisel pensioniindeksit, nii et keskmine pension sõltub keskmisest palgast senisest enam. «Pensionärid saavad nüüd kindlad olla, et pensionitõus ei jää palgatõusust maha ja riigile on selge, kui suureks üleminekukulud lähevad,» selgitas Nestor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles