3000 dollarit kohvipoti eest: legendaarse restorani oksjon tõi sisse üle nelja miljoni

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

New Yorgis asuv Four Seasons'i restoran jätkab uues asukohas ja müüs sel puhul maha suure osa sisustusest ning pottidest-pannidest. Teiste seas läks müüki ka Eero Saarineni disainitud mööbel.

Four Seasons'i näol on tegemist New Yorgis Manhattani linnaosas asuva restoraniga, mis on järjepanu tegutsenud juba 1959. aastast. Söögikohas on kasutusele võetud mitu uuendust, mida USAs varem ei tuntud. Üks neist on otseselt seotud ka restorani nimega – nimelt hakati just Four Seasons'is (Neli Aastaaega – tlk) esimesena pakkuma hooajalist menüüd.

Foto: Wrighti oksjonimaja.

Aasta tagasi andis aga restoranile pinda üüriv majaomanik teada, et Four Seasons'i üürilepingut enam ei pikendata. See sundis omakorda restorani omanikke uut asukohta otsima. Kolimise eel otsustati aga maha pidada oksjon. Kuigi restorani sisustus jääb vanasse asukohta maha, oli võimalik maha müüa taldrikud, potid, lauad, toolid ning palju muud – ja seda väga kalli hinna eest.

Oksjonipidaja Wright hindas enne oksjoni toimumist, et müüki pandud esemete eest võib saada kuni 1,3 miljonit dollarit (1,17 miljonit eurot), kuid lõpptulemus üllatas kõiki. Kokku käidi 26. juulil aset leidnud oksjonil välja pisut enam kui 4,1 miljonit dollarit (3,68 miljonit eurot).

Foto: Wrighti oksjonimaja.

Mõnes mõttes pole teenitud raha üle põhjust imestada, sest maha müüdud esemed on teiste seas disaininud Eero Saarinen, Ludwig Mies van der Rohe, Philip Johnson ning Garth ja Ada Louise Huxtable. Samas sai oksjoni käigus selgeks, et väga palju müügiks läinud asjadest ostsid ära nostalgilised kliendid ja austajad, kirjutab Bloomberg.

Foto: Wrighti oksjonimaja.

Selle parimaks näiteks on vanaaegse suhkruvatimasina müük, mis läks loosi ei vähem ega rohkem kui 6000 dollari (5400 euro) eest.

Kokku müüdi oksjonil maha 864 eset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles