Eelista investeerida dividendiaktsiatesse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: Tallinna börs, Postimees

Investeerimist võrdsustatakse tihti spekuleerimisega, mis pole kaugeltki tõsi. Kui inimesed suudavad oma spekuleerimis- ja kauplemiskihku tagasi hoida, on investeerimine tegelikult tunduvalt lihtsam, kui arvatakse.

Peagi on möödumas kaheksa aastat investeerimispanga Lehman Brothers kokkukukkumisest ja sellele järgnenud sügavast finantskriisist, pärast mida pole majandus suutnudki toibuda ja elab peamiselt vaid tänu keskpankade rahatrükipoliitikale. Arenenud riikide aktsiaturud on kriisieelse taseme ületanud, USA aktsiaindeksid teevad uusi rekordeid ja isegi Tallinna börsiindeksil OMXT puudub rekordtasemest vaid kübeke. Samas on turud närvilised ja paljud spetsialistid arvavad, et aktsiate, aga ka muude varade (näiteks kinnisvara) hinnatõus toimub peamiselt tänu keskpankade rahapoliitikale. Kuna raha on nii odav, aga maailmamajandus hapravõitu, eelistavad ettevõtted investeerimise asemel oma aktsiaid tagasi osta.

Tõsi, oma aktsiate tagasi ostmine on dividendide kõrval teine investoritele raha tagastamise viis, osa analüütikuid aga usub, et kui oma aktsiate tagasi ostmise maht liiga suureks läheb, ei pruugi see turgudele hea olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles