Britid Brexiti pealäbirääkijast: see on Junckeri kättemaks meile (2)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Barnier.
Michel Barnier. Foto: Reuters/ScanPix

Prantslase Michel Barnieri peale vaadatakse Londonis väga viltu ning mõned näevad tema ametissemääramist provokatiivse sammuna.

Euroopa Komisjoni nimetatud Michel Barnier, kes hakkab vastutama Suurbritanniaga peetavate Euroopa Liidust (EL) lahkumise kõneluste eest, on paljudele brittidele pinnuks silmas. Suurbritannia valitsus jäi oma avalduses küll diplomaatiliseks, ent näiteks Londoni City pankurid ei hoidnud sõnu tagasi.

«Mu esialgne reaktsioon oli: «Oh jumal!». See on selgelt provokatiivne käik,» ütles üks pangajuht Financial Timesile. Teine pankur, kes on ka Brüsselis töötanud, nõustus ametivenna hinnanguga. «Ma ei näe, kuidas asi saaks hullem olla. See on Junckeri kättemaks Suurbritanniale,» lausus ta.

Barnieri määramise eest hea seisnud Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Junkcer lähtus enda sõnul Barnieri kogemustest. «Ma tahan selle raske töö jaoks vilunud poliitikut,» ütles Juncker.

Kogemusi Barnieril kindlasti jagub. Ta on varem töötanud Prantsusmaa põllumajandus- ning välisministrina, samuti on ta kuulunud Euroopa Parlamenti. Lisaks on ta kaks ametiaega olnud komisjoni volinik: aastail 1999-2004 vastutas ta regionaalse arengu eest ning 2009-2014 oli tema valdkonnaks siseturg.

Just Barnieri viimasest ametiajast pärinevad ka brittide valusad mälestused. Nimelt oli Barnier see, kes pidi esitama hulgaliselt uusi regulatsioone ajal, mil EL vaevles võlakriisi käes. Nende uute aktide hulka kuulusid uued ja karmimad reeglid pankadele, finantsturgudele ning kindlustusfirmadele. Samuti oli kõne all eurotsooni pangaliidu loomine. Ühtlasi seostatakse Barnieriga soovi kehtestada pankurite preemiatele ülempiir, ent tegelikult sündis see mõte Euroopa Parlamendis ning Barnier võttis hiljem lihtsalt au endale.

Barnier on ise alati kinnitanud, et ta ei püüdnud kindlasti oma ametiajal Suurbritanniat või Londoni Cityt kiusata, pigem vastupidi. Siiski kostis tema suunal karme sõnu ka poliitikuilt. Endine asepeaminister Nick Clegg ütles, et Barnier pole kindlasti City sõber. «Häirekellad juba helisevad,» sõnas Clegg.

Samuti on kuulda olnud ütlusi: «kindel viis, kuidas britte pahandada, on määrata sellisele kohale prantslane.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles